Kuchnia

gotowanie

Kuchnia polowa – jak zacząć?

Wyobraź sobie zapach świeżutkiego bigosu lub grochówki, który unosi się podczas ciepłego popołudnia na dworze. W gorącym kotle ktoś miesza kawałki soczystego mięsa i podaje

izotonik

Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o izotonikach

Ponad 30-stopniowe upały to wyzwanie dla każdego. Przy takiej pogodzie należy więc zadbać o odpowiednie nawodnienie. Utrata płynów w organizmie jest bardzo niebezpieczna, dlatego dobrze

kuchnia wloska

Moje ulubione dania kuchni włoskiej

Włoska kuchnia zyskała światową popularność dzięki swojej prostocie oraz smaku. Mnie również kupiły doznania, które serwują makarony, pizze, risotto czy inne smakołyki ze słonecznej Italii.

jak jesc tofu

Fakty i mity na temat tofu

Tofu to prosty składnik diety, który ma wielu przeciwników ze względu na kontrowersyjne działanie na hormony. Czy tak rzeczywiście jest? O wiele bardziej przyczynia się

Jak usmażyć idealny stek wołowy?

Jak usmażyć idealny stek wołowy?

Smażony stek to jeden z najlepszych pomysłów na obiad, gdyż przygotowanie go nie jest czasochłonne, natomiast dobrze komponuje się z ogromną gamą dodatków i nie

dieta pudełkowa

Na czym polega dieta pudełkowa?

Pewnie słyszałeś o diecie pudełkowej. Ta szturmem wkradła się na rynek i z roku na rok zyskuje zarówno grono zwolenników, jak i przeciwników. Podzielone zdania

Zakupy w sklepach internetowych, a stacjonarnych

Nie musisz być na bieżąco śledzić wszystkich informacji z kraju i świata by zauważyć, że rozwój technologiczny nieodwracalnie zmienił obraz współczesnego świata. Wystarczy, że przypomnisz

Niebanalne pomysły na randkę pełną smaku

Możliwości jest wiele – ukochaną osobę można zaskoczyć w całkowicie szalony sposób lub zbudować romantyczną atmosferę dzięki minimalistycznym środkom. Wszystko zależy od Twojej fantazji!

Jak przejść na wegetarianizm zdrowo?

Jak przejść na wegetarianizm zdrowo?

Jak przejść na wegetarianizm w zdrowy sposób? Nie jest proste. Jeśli, mimo to, postanowiłeś, że od jutra tylko brokuł, bakłażan i fasola? Świetnie, ale jeśli

Bakłażan - od rośliny ozdobnej na stół

Bakłażan – od rośliny ozdobnej na stół

Bakłażan (Solanum melongena) to pełna fantazji jagoda, która nieustannie zaskakuje swoją historią, mnogością nazw i wyjątkowymi właściwościami! „Psianka podłużna” (bo tak brzmi nazwa botaniczna) należy

Jak zrobić piwo - pierwsze kroki

Jak zrobić piwo – pierwsze kroki

Jak zrobić piwo w domowych warunkach? Warto się tego nauczyć, zwłaszcza, że piwo stanowi jeden z trzech najczęściej spożywanych napojów na świecie. Towarzyszy ludzkości od

Szybkie zakupy bez wychodzenia z domu

Szybkie zakupy bez wychodzenia z domu

„Lokalne warzywniaki go nienawidzą! Odkrył sposób na tanie i szybkie zakupy bez wychodzenia z domu! Chcesz też poznać jego sposób na oszczędzanie czasu i pieniędzy?!”.

nalewki domowe

Nalewki domowe wracają do łask

Nalewki domowe produkowane są od lat. Ich walory smakowe i właściwości doceniane są przez wielu smakoszy. Dawni medycy nawet zalecali picie nalewek przy niektórych dolegliwościach,

Od czego zacząć domowy wyrób piwa

Od czego zacząć domowy wyrób piwa

Wyrób piwa nie jest trudny, dlatego warto o nim pomyśleć. Zwłaszcza, gdy sklepowe siki nam nie smakują. Każdy z nas wie, jak w gorące dni,

Piwo Pasteryzowane

Czy pasteryzowane piwo jest gorsze?

Jak to jest z tym piwem, które jest pasteryzowane? Czy to faktycznie zło wyrządzone piwu? Miłośnicy piwa mają ogromny wybór. Na półkach sklepowych do wyboru

składniki piwa

Piwo i jego najważniejsze składniki

Piwo. Czy kiedykolwiek sięgając po ten orzeźwiający napój, zastanawiałeś się, jakie składniki wykorzystano do jego produkcji? Jeżeli nie, to za chwilę przekonasz się, że skład

Czy warto przejmować się glutenem?

Czy warto przejmować się glutenem?

Czy przejmować się glutenem o którym jest tyle szumu? Dieta bezglutenowa na przestrzeni ostatnich lat zyskała wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że gluten zawarty w pieczywie,

Znajdziesz tu mnóstwo przepisów na pyszne potrawy, zarówno proste, jak i bardziej wykwintne.
Kategoria „Kuchnia”, to skarbnica wiedzy dla każdego pasjonata gotowania. Autor bloga dzieli się również wskazówkami dotyczącymi doboru win do jedzenia, zdrowego odżywiania i innych aspektów sztuki kulinarnej.