Jak zrobić domowe kimchi? Koreańska przekąska z kapusty pekińskiej

Spis treści

przygotowanie jedzenia

Kimchi jest niekwestionowanym hitem koreańskiej kuchni. Przekąska z fermentowanej kapusty pekińskiej oraz innych warzyw przypomina nieco naszą, polską kapustę kiszoną. Oryginalny smak oraz ogrom właściwości dietetyczno-zdrowotnych to połączenie idealne dla Twoich kubków smakowych i nie tylko. Dlatego sprawdź, jak zrobić kimchi krok po kroku w domu.

Kimchi – co to jest?

Kimchi ma nie tylko egzotyczną nazwę, ale i takowe pochodzenie. Korzenie tej oryginalnej potrawy sięgają dalekiego wschodu, a więc terenów azjatyckich. Czym dokładnie jest kimchi? To tradycyjna koreańska potrawa bazująca na kiszonych lub fermentowanych warzywach. Główne składniki wykorzystywane do przygotowania kimchi to kapusta pekińska, rzepa, rzodkiew japońska, cebula dymka, marchew, kalarepa, imbir oraz gochugaru, czyli azjatycka ostra papryka chili w sproszkowanej formie. Dodatkowe składniki, które znajdziesz w przepisie na kimchi, to sos rybny i sojowy, a także mąka z ryżu kleistego.

W koreańskim kręgu kulturowym powstały dwa rodzaje kimchi. Pierwszy z nich to kiszonka sezonowa, którą przygotowuje się z warzyw dostępnych o danej porze roku. Drugi typ potrawy szykowany jest na zimę, a kiedyś jego celem było dłuższe przechowanie produktów w stanie dobrym do spożycia. Zimowe kimchi najprawdopodobniej po raz pierwszy powstało w Korei już w VII wieku. Od tego czasu potrawa zyskała ogromną popularność nie tylko w swojej ojczyźnie, ale i na całym świecie.

O renomie, jaką cieszy się kimchi, świadczy między innymi ilość i różnorodność przepisów na to danie. Koreańska kiszonka występuje w ponad 100 wersjach, które różnią się bazowymi składnikami lub też przyprawami decydującymi o końcowym smaku potrawy. Niezależnie od tego, jakich produktów używasz przy samodzielnej produkcji kimchi, proces jej przygotowywania będzie zawsze taki sam.

Kimchi – przepis na kulinarny hit Koreańczyków

Jak zrobić kimchi w domu? Przygotowanie tej azjatyckiej potrawy nie jest trudne i częściowo przypomina robienie polskiej kiszonej kapusty czy ogórków. Prosty przepis na kimchi zaczyna się od obróbki podstawowego składnika, czyli kapusty. Warzywo należy pociąć wzdłuż na cztery części i usunąć przy tym kłąb. Następnie liście kapusty trzeba pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.

Tak przygotowane liście włóż do miski, a następnie zalej solanką – roztworem składającym się z wody oraz soli. Całość dokładnie wymieszaj i zadbaj o to, aby warzywo było całkowicie zanurzone w ciekłej mieszance. Następnie miskę przykryj talerzem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie zacznij przygotowywać pastę, która uzupełnia całe danie. Najpierw wsyp do garnka mąkę ryżową, a także wlej wodę. Gotuj mieszankę na małym ogniu i regularnie mieszaj trzepaczką. Kiedy zawartość garnka zagotuje się i zacznie bulgotać, dodaj do niej cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw do przestudzenia. Kiedy będziesz to robić, zawartość garnka powinna przybrać formę kleiku.

Po ostygnięciu masy ryżowej należy dodać do niej sos sojowy oraz rybny, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę gochugaru, która zadba o odpowiednią ostrość kimchi. Następnie musisz obrobić cebulę dymkę, jabłka oraz marchew. Cebulki posiekaj na kawałki liczące około 3 cm, a marchew obierz oraz potnij w cieniutkie plasterki lub słupki. Jabłka pokrój i zblenduj na gładką masę. Na koniec wszystkie składniki włóż do miski z kleikiem, a następnie wymieszaj całą pastę kimchi.

Kiedy kapusta odsiedzi swoje w solonej wodzie, wyciągnij jej liście i kilkukrotnie przepłucz pod bieżącą wodą. Kapustę powinno się obmyć dwa lub trzy razy, aby całkowicie pozbyć się soli. W kolejnym kroku musisz dokładnie odsączyć liście warzywa z nadmiaru wody. Kiedy kapusta będzie gotowa do dalszej obróbki, włóż ją do miski z przygotowaną pastą. Następnie ubierz gumowe rękawiczki i wymieszaj wszystkie składniki. Ochrona na dłonie to nie fanaberia, ale konieczność, ponieważ warzywna mieszanka mocno farbuje skórę.

Po połączeniu składników kimchi przychodzi czas na przekładanie masy do słoików. Kiedy będziesz to robić, pamiętaj, aby zostawić około 3 cm wolnej przestrzeni pomiędzy warzywami a nakrętką. Puste miejsce w słoiku będzie potrzebne, w momencie, w którym rozpocznie się fermentacja. Podczas tego procesu kapusta podniesie się do góry, przez co zajmie pozostawioną przestrzeń.

Kiedy przełożysz już całą mieszankę do słoików, lekko je zakręć i pozostaw w pokojowej temperaturze na 24 godziny. Po upływie tego czasu mocniej dokręć pokrywki, a następnie wstaw kimchi do lodówki. Za trzy do czterech dni potrawa zrobi się lekko kwaśna i będzie gotowa do zjedzenia. Warto jednak poczekać jeszcze chwilę, bo kimchi idealnie przechodzi smakiem po upływie około sześciu dni.

Gotowe kimchi należy przechowywać w lodówce, ponieważ w wyższych temperaturach szybko się zepsuje. Przysmak kuchni koreańskiej możesz zajadać na różne sposoby. Najprostszym z nich jest po prostu spożywanie samego kimchi – gotowa potrawa jest przepyszna sama w sobie, a Koreańczycy często jadają ją jako przystawkę. Jednak warto też wiedzieć, że tradycyjnie w Korei kimchi stanowi również bazę dla innych dań. Z własnego kimchi możesz przygotować m.in. zupę kimchi czy też kimchi bokkeumbap, czyli smażony ryż z kimchi.

Dlaczego warto jeść kimchi?

Powodów, dla których warto kisić kimchi oraz je spożywać, jest naprawdę sporo. I nie chodzi tu tylko o oryginalny smak potrawy. Chociaż on stanowi niezaprzeczalny atut koreańskiego wynalazku kulinarnego. Oprócz pysznego smaku ma również wiele właściwości m.in. dietetycznych. Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, wprowadź kimchi do swojej diety. Ta azjatycka potrawa jest syta, a jednocześnie ma bardzo mało kalorii. W 100 g kimchi znajduje się ich jedynie ok. 40!

W kimchi można zaobserwować też obecność błonnika pokarmowego, który pęcznieje, dając uczucie pełnego brzucha. Ponadto wspomaga także procesy trawienia. Do tego przyczynia się również zawarta w potrawie papryczka chili, której działanie rozkłada węglowodany poprzez nasilenie pracy układu pokarmowego. Jeśli chcesz popracować nad swoją sylwetką, możesz więc zajadać się kimchi do woli!

Warto też wiedzieć, że kimchi posiada nie tylko właściwości odchudzające, ale i prozdrowotne. Koreańska kiszonka jest bogata w witaminy A oraz C, beta-karoten, kwas mlekowy, wapń, żelazo, fosfor i wiele innych substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na różne aspekty związane ze zdrowiem. Po pierwsze kimchi stymuluje układ odpornościowy, a także pomaga zapobiegać naprawdę poważnym chorobom. Przykładowo allicyna i selen obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a także zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

Betakaroten oraz witamina A wspomagają wzrok i leczenie jego chorób. Dodatkowo warto wspomnieć, że witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia. Kolejna supermoc kimchi to przeciwdziałanie chorobie wrzodowej. Jedzenie koreańskiej kiszonki może stanowić profilaktykę dla osób ze skłonnością do tego żołądkowego problemu, ponieważ kimchi zawiera substancje niszczące baterię, odpowiedzialną za to schorzenie. Jednak jeśli już zachorujesz na wrzody, raczej unikaj kimchi. Jej słono-ostry smak może tylko pogorszyć stan Twojego żołądka.

Kto nie powinien jeść kimchi?

Chociaż kimchi ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, to ta potrawa nie jest dobra dla każdego. Kimchi jest daniem dość słonym oraz ostrym, co dla niektórych może być szkodliwe. Oprócz wspomnianych już wrzodowców, koreańskiej kiszonki powinny unikać także osoby z zespołem jelita drażliwego, nadciśnieniem czy refluksem. Także kobiety w ciąży powinny pożegnać się z tym azjatyckim przysmakiem.

13 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

Szukaj

najnowsze wpisy