Grillowanie przez cały rok – porady i przepisy

Spis treści

caloroczne grillowanie

Grill chyba każdemu Polakowi kojarzy się z sezonem letnim, który rozpoczyna się w majówkę, nawet gdy na zewnątrz po raz kolejny pada deszcz. Okazuje się jednak, że grillować można przez cały rok, nawet pomiędzy śnieżnymi zaspami. Sprawdź przydatne porady i pyszne przepisy na grilla o każdej porze roku!

Porady dotyczące grillowania przez cały rok

Jeśli chcesz cieszyć się aromatycznymi potrawami z rusztu przez całe dwanaście miesięcy, musisz zainwestować w odpowiedni sprzęt. Niezależnie od pory roku świetnym wyborem będzie grill gazowy, który nawet zimą daje się bezproblemowo kontrolować i pozwala utrzymać stałą temperaturę. Możesz sięgnąć także po modele elektryczne. Oba te rozwiązania zapewnią Ci łatwość obsługi.

Znam jednak wielu zwolenników jedzenia z prawdziwego ognia. Jeśli i Ty do nich należysz, skorzystaj z grilla węglowego lub drzewnego. Miej jednak na uwadze, że będą one nieco trudniejsze w kontroli podczas chłodnych pór roku. Zimą czy jesienią w szczególności musisz zadbać o suchość drewna i węgla, więc przechowuj je w odpowiednim miejscu, by bez trudu je podpalić.

Przez cały rok doskonale sprawdzą się grille murowane, w których można wzniecić prawdziwe ognisko. Często mają jeszcze specjalne kominy, dzięki czemu przy okazji da się samodzielnie uwędzić różnego rodzaju mięsa w dymie drzewnym. Miejsce do grillowania powinno być zadaszone i osłonięte od wiatru. Latem ochroni przed słońcem, a zimą przed mroźnymi powiewami.

Grill również powinien znajdować się w miejscu osłoniętym od wiatru, szczególnie jeśli mowa o klasycznym modelu węglowym. Wszystko po to, by podmuchy nie zaburzały równomiernego podpiekania potraw, a dym nie przeszkadzał w biesiadowaniu. Ciekawą opcją jest także grillowanie blisko domu, a jedzenie już wewnątrz mieszkania.

Grill o każdej porze roku – przepisy

Niezależnie od tego, kiedy grillujesz, warto zadbać o odpowiedni smak posiłków. Jeśli planujesz przyrządzać steki czy kawałki karkówki, koniecznie zamarynuj mięso wcześniej. Przygotuj zalewę z sosu sojowego, octu balsamicznego, musztardy, oliwy z oliwek, ulubionych przypraw i świeżego czosnku. Dokładnie natrzyj porcje mięsa i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej kilka godzin. Kotlety nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu.

W całorocznym grillowaniu warto korzystać z sezonowych warzyw. Od kwietnia do czerwca możesz zajadać się np. szparagami. Owiń je w cienkie plastry boczku, posmaruj miodem i sosem sojowym i grilluj, aż bekon zrobi się chrupiący, a warzywo miękkie.

Kiedy na krzakach kwitną cukinie, czas na szaszłyki z kawałków marynowanego kurczaka, cukinii, papryki i pieczarek. Kiedy nadziewasz szaszłyki na wykałaczki, pamiętaj, aby posmarować delikatnie wszystkie składniki oliwą z oliwek. Dzięki temu nabiorą niesamowitych rumieńców.

Wykorzystaj także sezon na młode ziemniaki. Zawiń je w folię aluminiową razem ze świeżymi ziołami i masłem, a następnie ugrillowane zjedz z gzikiem, mizerią lub surówką. Polecam Ci także pieczonego w folii łososia z sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą oraz świeżym koperkiem. Kapitalnie połączy się z pyrami i nie tylko.

Zawsze warto przygotować także burgery rodem z Ameryki. Zaopatrz się w soczystą wołowinę i uformuj z niej płaskie kotlety. Posmaż je na ruszcie na dowolny stopień wysmażenia i roztop na nich cheddar. Bułki również nieco pogrilluj, by nabrały chrupkości. Do środka włóż ogórka, pomidora, sałatę, cebulę i gotowe. Możesz jeszcze polać kotlet ulubionym sosem. Do potraw z ognia fenomenalnie pasuje BBQ.

To były proste, podstawowe propozycje, jakie bez trudu przygotujesz na grillu. A teraz przedstawię Ci kilka moich ulubionych dań z ognia na każdą porę roku!

Wiosna – krewetki z cytryną i czosnkiem

Składniki:

  • 500 g dużych krewetek;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 4 ząbki czosnku;
  • sok z 1 cytryny;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1 łyżka świeżego koperku.

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj krewetki i dokładnie wymieszaj. Nabij owoce morza na wykałaczki i grilluj kilka minut z obu stron. Podawaj z koperkiem i… podsmażoną brukselką. Gwarantuję poezję smaku!

Lato – warzywa z boczkiem, fetą i ziołami

Składniki:

  • bakłażan;
  • 2 cukinie;
  • czerwona papryka;
  • żółta papryka;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 200 g sera feta;
  • 200 g surowego boczku;
  • świeże zioła (np. bazylia, mięta, pietruszka).

Warzywa i boczek pokrój w kostki. Włóż je do płaskiego rondla nadającego się do grilla i dokładnie obtocz w oliwie, soli i pieprzu. Grilluj, aż wszystkie składniki zmiękną, a mięso odpowiednio się zetnie. Co jakiś czas mieszaj całość. Podawaj porcje posypane świeżymi ziołami i pokruszoną fetą.

Jesień – szaszłyki z kurczaka i dyni

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka;
  • 300 g dyni;
  • czerwona cebula;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki miodu;
  • łyżeczka cynamonu;
  • sól i pieprz do smaku.

W dużej misce wymieszaj oliwę, miód, cynamon, sól i pieprz. Dodaj pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka, pokrojoną w kostkę dynię i cebulę, a następnie dokładnie wymieszaj. Nabijaj na wykałaczki naprzemiennie mięso, dynię i cebulę. Grilluj szaszłyki po 6-8 minut z każdej strony, aż kurczak będzie odpowiednio upieczony.

Zima – steki z sosem chrzanowym i żurawiną

Składniki:

  • 4 steki wołowe;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • słoiczek konfitury z żurawiny.

Sos chrzanowy:

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki;
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu;
  • 1 łyżka musztardy dijon;
  • sól i pieprz do smaku.

Natrzyj steki dokładnie oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj mięso po kilka minut z każdej strony, aż osiągniesz pożądany stopień wysmażenia. W międzyczasie wymieszaj składniki sosu chrzanowego w niewielkiej misce. Podawaj steki z sosem i łyżeczką żurawiny. Do tego świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.

Na klasyczne, nacinane kiełbaski chyba nie potrzebujesz przepisu, prawda?

Grillowanie przez cały rok – dlaczego warto?

Grillowanie to doskonały pretekst do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Uwielbiam wychodzić na zewnątrz niezależnie od pory roku, a kiedy można połączyć to z doskonałym jedzeniem, to przepis na dzień doskonały. Wiosną i latem warto cieszyć się ciepłymi dniami i wieczorami, jesienią kolorami liści, a zimą spokojem i nieopisanym pięknem śnieżnych krajobrazów.

Grill lub ognisko to świetny sposób na sylwestra. Wyjście w nocy na śnieg i podziwianie pojawiających się wokół fajerwerków, zajadając chrupiącą bułkę i kiełbasę z ketchupem, daje fenomenalny klimat. Dzięki grillowaniu przez cały rok da się regularnie zmieniać menu i cieszyć się sezonowymi darami natury.

Korzystanie z grilla przez dwanaście miesięcy daje poczucie dobrej inwestycji. Nie musisz ograniczać się do lata, co pozwala maksymalnie wykorzystać możliwości sprzętowe i daje poczucie w pełni wykorzystanego potencjału inwestycji. Nie żałuj kasy na dobry model!

W końcu grillowanie przez cały rok to także świetny sposób po prostu na spędzanie czasu z bliskimi. Koniecznie przetestujcie sezonowe uczty we wspólnym gronie!

17 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

Szukaj

najnowsze wpisy