Gin to jeden z najpopularniejszych alkoholi, które wykorzystuje się do drinków. Czasami w trakcie imprezy zaczyna jednak brakować pomysłów na kolejne koktajle. Szczególnie wtedy, kiedy gości jest sporo. W poniższym tekście zebrałem dla Ciebie sprawdzone przepisy na drinki i koktajle, a także wskazówki, z czego możesz stworzyć autorskie propozycje. Przekonaj się, jakie to proste i zobacz, w jakich szklankach najlepiej serwować poszczególne typy drinków. Zapraszam!
Co to jest gin?
Zanim zdradzę Ci przepisy na kreatywne drinki z ginem, warto wyjaśnić sobie, czym tak właściwie jest ten rodzaj alkoholu. Początki trunku datuje się na XVII wiek. Do jego produkcji potrzebne są jagody jałowca. Charakteryzuje się dość wysoką zawartością alkoholu – od około 40% do nawet ponad 50%. Jego smak jest dość cierpki, co czyni go idealnym dodatkiem do drinków. Jest w stanie przełamać słodycz dodatków lub podkręcić gorzkość w przypadku koktajli dla tych, którzy lubią takie wyraziste smaki. Można z nim tworzyć naprawdę mnóstwo kompozycji koktajlowych, które urozmaicą każdą imprezę. Gin jest łatwodostępny w sklepach, nawet w zwykłych marketach. Na rynku znaleźć można trunki z różnych stron świata, w tym także z Polski.
Najlepsze przepisy na drinki z ginem
Gin to składnik kilku klasyków wśród drinków. Należą do nich gin tonic czy martini. Poza tym używa się go w naprawdę wielu smakowitych połączeniach, a wśród koktajli znajdują się zarówno pozycje o słodkawym, jak i cierpkim finiszu. Oto kilka propozycji, które musisz znać:
Gin tonic – najpierw w szerokiej szklance umieść kilka kostek lodu. Następnie wlej 40 ml ginu i dwa razy tyle toniku. Wyciśnij nieco soku z limonki lub cytryny i dodaj na samym końcu. Następnie wszystko ze sobą wymieszaj i rozkoszuj się wytrawnym smakiem drinkowego klasyka;
Dry Martini – ten drink zwykle podaje się w kieliszku w kształcie stożka na wysokiej stopce. Najlepiej przygotować go w szejkerze barmańskim. Najpierw należy umieścić w nim kilka kostek lodu. Następnie do środka wlewa się 60 ml ginu i 10 ml wytrawnego martini. Wszystko należy ze sobą wymieszać i bez lodu przelać do kieliszka. Dla urozmaicenia smaku można dodać na koniec trzy oliwki nabite na krótką wykałaczkę;
Negroni – to prosta kompozycja, która przypadnie do gustu wielu osobom. Należy wymieszać w jednakowych proporcjach (po 30 ml) gin, Campari i czerwony wermut, a wszystko to wymieszać z kostkowanym lodem;
Blue Lady – to dość kwaśna propozycja, ponieważ do przygotowania potrzeba aż 50 ml soku z cytryny. Należy wymieszać w szejkerze właśnie sok, tyle samo ginu, 25 ml likieru Blue Curacao i nieco lodu. Gdy składniki dokładnie się połączą, wystarczy przelać je do kieliszka. W przypadku tego drinka często brzegi naczynia ozdabia się cukrem przyklejonym za pomocą soku z cytryny;
Californication – propozycja dla odważnych. Poza 20 ml ginu do wykonania tego drinka potrzeba w takiej samej ilości: wódki, tequili i rumu. Ponadto przyda się 15 ml likieru z pomarańczy, około 80 ml soku pomarańczowego i lód. Wystarczy zalać kostki lodu wymieszanymi z sokiem alkoholami;
Tom Collins – dokładnie wymieszaj 50 ml ginu z 15 ml syropu cukrowego, 10 ml soku z cytryny i 10 ml soku z limonki i wlej do szklanki z lodem. Następnie uzupełnij naczynie wodą gazowaną i kawałkiem cytrusa;
Bramble – to bardzo charakterystyczny koktajl z wykorzystaniem likieru jeżynowego. Przygotuj 20 ml likieru, 20 ml soku z limonki, 40 ml ginu i 10 ml syropu cukrowego. Do szklanki włóż kilka sporych kostek lodu i wlej wszystkie składniki wymieszane wcześniej w szejkerze. Na koniec możesz dorzucić świeże jeżyny, które świetnie podkręcą smak mieszanki;
Drinki z ginem i prosecco – takie połączenia są uwielbiane przez panie. Są delikatne i lekkie, a alkohol nie jest zbyt mocno wyczuwalny. Ponadto serwuje się je zwykle w ładnych kieliszkach do spritzerów. Takie drinki łatwo przygotować z dostępnych w każdym markecie składników. Można np. zmieszać 20 ml ginu z 20 ml jakiegoś likieru czy syropu barmańskiego z lodem, a następnie zalać do pełna prosecco. Aby nieco złagodzić zawartość procentową, można podzielić porcję prosecco na pół z tonikiem lub innym gazowanym napojem, a nawet wodą gazowaną. Warto też dodać nieco soku z cytryny. Do takich kombinacji śmiało można wykorzystać domowe przetwory, np. własnej roboty sok z porzeczki czy malin. Jako dodatek sprawdzą się świeże owoce typu truskawki czy maliny i liście rozmarynu lub mięty.
Tak naprawdę gin jest na tyle uniwersalnym alkoholem, że drinka możesz zrobić niemal ze wszystkiego, co masz pod ręką. Świetnie sprawdzi się z różnymi likierami uzupełniony tonikiem czy prosecco. Można go także wymieszać z ulubionym napojem – duże możliwości smakowe daje np. Schweppes, a dla zwolenników klasyki nada się np. Cola. Całość zawsze można urozmaicić sokiem z cytryny lub limonki i świeżymi liśćmi mięty czy kawałkami owoców. I nie zapominaj o lodzie! Ciepły drink nie ma racji bytu, a już szczególnie latem.
Jakie szklanki do jakich drinków?
Drinki podaje się w różnych kształtach w zależności od rodzaju koktajlu. Duże pojemnościowo trunki serwuje się zwykle w szklankach typu highball. Można w nich podać np. gin z tonikiem. Do samego ginu na lodzie lub ginu na lodzie z jednym dodatkiem warto wykorzystać niskie naczynie old fashioned. W drinkach typu martini wykorzystuje się wcześniej wspomniane już kieliszki na wysokiej stopce, na których czubku znajduje się naczynie w kształcie stożka. Do takich kieliszków wlewa się koktajle wymieszane z lodem, ale bez lodu w szkle. Drinki z prosecco zwykle serwuje się w kieliszkach do wina, także na wysokich stopkach. Sprawdzają się do tego zarówno naczynia do białego, jak i czerwonego wina.
Oczywiście i te przepisy, i wskazówki dotyczące szklanek, mogą stanowić dla Ciebie jedynie inspirację. Nie bój się zaszaleć i twórz własne kompozycje. Czasami pyszne drinki wychodzą z dobranych „na oko” składników, które znajdzie się w kuchni. A jeśli masz ochotę na sprawdzone receptury, zachęcam do korzystania z powyższej listy. Smacznego!