z czym zrobic buleczki bao

Kiedy myślisz o cieście drożdżowym gotowanym na parze, zapewne przypomina Ci się dzieciństwo i białe, pulchne bułki polane sosem jagodowym albo truskawkowym. Wspaniałe wspomnienie, ja chcę Ci dzisiaj pokazać coś innego. To samo ciasto, nadziewane na słono, z dodatkiem słodkiego sosu i w świeżych warzyw. Mniej więcej tak prezentuje się Bao, czyli azjatycka potrawa, którą chcę Ci przedstawić. Zapraszam Cię w podróż wśród orientalnych smaków.

Czym są bułeczki Bao?

Bao to drożdżowe bułeczki pochodzące z Azji, najczęściej spotykane w Chinach oraz Wietnamie. Nie są wypiekane a gotowane na parze, podobnie jak popularne w Polsce pampuchy. Zazwyczaj podawane są wypełnione farszem: mięsnym, wegańskim lub warzywnym; w Azji często spotyka się Bao wypełnione pastą z fasoli. Podaje się je na ciepło w bambusowych koszyczkach, w których są poddawane obróbce termicznej.

Bułeczki Bao – niezawodny i szybki przepis

Zrobienie Bao nie wymaga dużo wysiłku, a efekty z pewnością Cię zadowolą. Wystarczy wyrobić ciasto, uformować i ułożyć na parze, a potem pozostaje się cieszyć pyszną orientalną przekąską. Czego potrzebujesz do wykonania bułeczek Bao?

Składniki:

  • 50 ml mleka;

  • 525 g mąki;

  • 1 łyżeczka drożdży w proszku;

  • 1 łyża oleju słonecznikowego;

  • 1 łyża octu;

  • 1 ½ łyżki cukru;

  • ½ łyżki soli.

Wymieszaj wszystkie suche składniki (poza drożdżami i proszkiem do pieczenia). W drugiej misce wykonaj to samo z mokrymi składnikami. Drożdże wymieszaj z odrobiną ciepłej wody dla ich aktywacji. Do płynów dodaj suche produkty i drożdże, wymieszaj do ich połączenia, a następnie wyrabiaj przez około 5 minut, do uzyskania jednolitego ciasta.

Masę odstaw w ciepłe miejsce, okrytą materiałową ściereczką, na minimum 2 godziny, aby drożdże zaczęły pracować, a ciasto mogło urosnąć. Dobrym miejscem będzie piekarnik, rozgrzany do maksymalnie 50 stopni (upewnij się, że na pewno do takiej temperatury rozgrzało się urządzenie – za duża ciepłota spowoduje ginięcie drożdży, a w efekcie oklapnięte ciasto).

W międzyczasie przygotuj bambusowy parowar – na dnie wyłóż papier do pieczenia. Po dwóch godzinach blat oprósz mąką, wyciągnij wyrośnięte ciasto, obsyp proszkiem do pieczenia i ponownie wyrób.

Czas na formowanie bułeczek. Ciasto podziel na 8 lub 16 mniejszych części, następnie z każdej uformuj kulkę i delikatnie rozwałkuj, następnie posmaruj olejem, złóż i ponownie dociśnij wałkiem. Taką bułeczkę przełóż do parowaru, odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Po tym czasie umieść wypełniony parowar nad garnkiem z gotująca się wodą na około 15-20 minut.

Bułeczki są gotowe do wypełnienia farszem, polania sosem i sprawiania radości podczas konsumpcji.

Jak jeść bułeczki Bao

Wypełnione farszem Bao w kształcie przypominają meksykańskie taco, jednak są miękkie i nie kruszą się. Nie przejmuj się wypadającym farszem, najważniejsze to cieszyć się tym, co właśnie trafia do Twojej buzi.

Sposobów na ich podanie jest nieograniczona ilość. Bułeczki schowane w bambusowym parowarze zazwyczaj podaje się wypełnione farszem, z dodatkiem sosu i posypki w postaci orzechów lub sezamu. Ponieważ jest to kuchnia orientalna, przełamywanie smaków jest na porządku dziennym – wołowina z mango albo tofu z kimchi? Proszę bardzo, a to tylko początek słodko-kwaśnej listy.

Z czym podawać Bułeczki Bao

Bao zazwyczaj podaje się same, ich farsz to już niezwykle bogaty dodatek. Najczęściej bułeczki są nadziewane mięsem kaczym, wołowiną, krewetkami, tofu lub farszem wegańskim. Do tego świeże warzywa: marchew, ogórek, rzodkiew, kimchi, kapusta pekińska (jeśli lubisz ostre smaki) i dodatek ziół oraz przypraw jak szczypiorek, kolendra i chili.

Farsz musi być aromatyczny i dobrze przyprawiony, ponieważ bułeczki będą łagodziły smak całego dania. Z tego względu polecam używanie hoisin, które nada całości śliwkowego smaku (wspaniale komponuje się z mięsem i tofu) lub mieszkanki sosu sojowego, Srirachy, miodu i masła orzechowego. Nie bój się używać intensywnych przypraw jak papryka wędzona, ziarna kolendry, pieprzu ziołowego i imbiru.

Do nadzienia wegańskiego szarpany seitan w sosie barbecue to absolutny killer, w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem sezamowym masz potrawę, której smak zawróci Ci w głowie.

Fani intensywnych smaków z pewnością skuszą się na Bao z wieprzowiną, szczególnie boczkiem, najlepiej karmelizowanym na miodzie. Słodko słony smak w miękkiej bułeczce to coś niepowtarzalnego.

Na słodko czy na słono? Bao w dwóch odsłonach

Tak jak wielkopolskie buchty zazwyczaj podaje się w towarzystwie owocowych sosów i na słodko, tak Bao zdecydowanie częściej można spotkać w wytrawnej odsłonie. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do obu farszy.

Bao wypełnione świeżymi owocami, skropionymi sokiem z cytryny i posypane karmelizowanymi orzechami, to fantastyczny pomysł na deser w letnie dni. Bardziej orientalnym pomysłem są Bao nadziewane kremem na bazie Żółtek. Drożdżowe ciasto w połączeniu ze słodkim kokosowo-jajeczno-mlecznym smakiem to nietuzinkowy pomysł na deser, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości.

Bułeczki Bao to świetny wybór, jeśli potrzebujesz orzeźwienia swojej kuchni w szybki i łatwy sposób. Ta niecodzienna w polskiej kuchni potrawa wniesie w Twój jadłospis orientalne smaki w nietypowej formie i, kto wie, może zostanie z Tobą na dłużej. Sprawdzi się na niewymagający wieczór z ukochaną, imprezę, a także, aby zająć czymś dzieci – zarówno w trakcie jedzenia, jak i przygotowywania Bao. Nie czekaj i sam sprawdź, czy bułki na parze z chin przypadną również do Twojego gustu!

8 / 100

Dodaj komentarz