owocowe witaminy

Wiedzę o tym, że trzeba jeść witaminy, wpaja nam się od dziecka. Podobnie jest z faktem, że owoce i warzywa są zdrowe. Jeśli jesteś ciekaw, jakimi owocami warto uzupełniać swoją dietę, by dostarczać cennych składników swojemu organizmowi, zapraszam do lektury. Zgromadziłem tu podstawową wiedzę o tym, czym są witaminy, gdzie ich szukać i jaki mają wpływ na nasz organizm. Dodatkowo podpowiadam także, jak przygotować owoce przed jedzeniem.

Witaminy – co to takiego?

Ile razy w życiu słyszałeś, że coś jest zdrowe, bo ma dużo witamin? Pewnie co najmniej tyle, że nie byłbyś teraz w stanie tego policzyć. Informacje o witaminach bombardują nasze mózgi od dziecka, ale czy potrafimy powiedzieć, czym tak właściwie są? Myślę, że jak ktoś nie jest po klasie biologiczno-chemicznej czy studiach związanych z żywieniem może mieć z tym mały kłopot. Witaminy to organiczne związki chemiczne, charakteryzujące się zróżnicowaną budową. Są niezbędnym elementem zdrowego organizmu i dostarcza się je w posiłkach. Potrzebują ich nie tylko ludzie, ale także zwierzęta. Istnieją zarówno witaminy naturalne, jak i syntetyczne. Dzieli się je na te, które rozpuszczają się w tłuszczach i wodzie. Pierwsze z nich to witaminy A, D, E i K, a drugie z grupy B i C.

Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce i warzywa zawierają wiele cennych witamin, przez ich spożywanie wpływa m.in. na odporność i rozwój organizmu. Kluczowy jest także błonnik, który pozytywnie oddziałuje na pracę układu trawiennego. Dlatego dieta ich pozbawiona owoców i warzyw nie może być zdrowa ani zbilansowana. W tym przypadku na szczególną uwagę zasługują jabłka lub śliwki. Ze względu na to, że świeże owoce mają niewiele kcal, stanowią znacznie lepszą przekąskę niż np. słodycze. Można je stosować m.in. w diecie redukcyjnej. Poszczególne witaminy oddziałują na różnorodne funkcje organizmu i wspierają nasze ciała w inny sposób. Oto przykłady:

  • witamina A – wpływa m.in. na widzenie i produkcję czerwonych krwinek;

  • witamina B – to szeroka grupa witamin, które regulują m.in. działanie układu nerwowego;

  • witamina D – wpływa m.in. na rozwój i stan kości;

  • witamina E – wspomaga m.in. płodność i spowalnia procesy starzenia;

  • witamina K – ma pozytywny wpływ m.in. na układ krwionośny i krzepliwość krwi.

Które owoce mają najwięcej witaminy C?

Choć nie należy bagatelizować żadnej z witamin, to chyba zgodzisz się ze mną, że królową wśród tych związków organicznych jest zdecydowanie witamina C. Jej dobroczynne właściwości zna niemal każdy. Wzmacnia odporność, przyspiesza powrót do zdrowia w chorobie, wpływa na gojenie ran, poprawia stan skóry czy zapobiega rozwojowi nowotworów. Warto zatem wiedzieć, które owoce mają jej najwięcej. Zaliczają się do nich: kiwi, dzika róża, cytryna, truskawka, czarna porzeczka, malina, banan, grejpfrut czy rokitnik.

Owoce pełne witamin – jakie wybierać?

Czy wiesz, jakie witaminy możesz znaleźć w poszczególnych owocach? Na co dzień raczej się nad tym nie zastanawiamy, ale warto zdać sobie z tego sprawę, aby jeść jak najbardziej różnorodne i pełne witamin produkty. Poniżej przygotowałem dla Ciebie listę witamin i wskazałem owoce, które są w nie obfite. W liście nie ma witaminy D, ponieważ można ją znaleźć głównie w produktach odzwierzęcych. Przekonaj się, które owoce są najlepszym zastrzykiem witamin.

  • witamina A – mango, brzoskwinia, wiśnia, papaja, melon, morela;

  • witamina B – banan, brzoskwinia, jabłko;

  • witamina E – brzoskwinia, jagoda, kiwi, malina;

  • witamina K – awokado, truskawka, kiwi.

Jak prawidłowo myć owoce?

Owoce najlepiej jeść na surowo, ponieważ wtedy mają najwięcej cennych właściwości. Zanim jednak dostarczysz sobie witamin i minerałów, trzeba je odpowiednio przygotować. Niejednokrotnie widziałem, jak w sklepach ludzie dotykają owoców i warzyw, sprawdzają ich miękkość, a następnie odkładają je z powrotem do skrzynek. Przyznam, że niechętnie zjadłbym taki owoc prosto ze sklepu, bo może on pewnie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Po przyjściu do domu od razu wkładam wszystkie owoce do zlewu i zaczynam ich porządne czyszczenie. Używam do tego specjalnego płynu do mycia żywności, który można kupić w markecie, a jeśli nie mam go pod ręką, to korzystam z bardzo ciepłej wody. Owoce trzeba potraktować dokładnie gąbką lub szczoteczką. Można użyć także roztworu z octem albo roztworu z sodą lub wrzątku, jeśli nie są to owoce typu truskawki czy jagody. Te należy oczyścić niedługo przed zjedzeniem, by nie leżały wilgotne, gdyż mogą spleśnieć.

Niedobory wszelkich witamin czy minerałów najlepiej wykażą Ci badania. Warto poddawać się okresowym kontrolom, by lepiej zarządzać swoją dietą i listą zakupów. Teraz kiedy wiesz już, jakimi owocami możesz uzupełniać witaminy w swoim jadłospisie, znacznie łatwiej będzie Ci komponować zdrowe posiłki. Smacznego!

13 / 100

One thought on “Jakie owoce mają najwięcej witamin?”

Dodaj komentarz