grillowanie

Sezon grillowy jak co roku rozpoczęła majówka. W weekendy niewielkie obłoki dymu unoszą się zarówno z przydomowych ogródków, jak i z zielonych części miast. Rozgrzany ruszt nie oznacza jedynie grubej, śląskiej kiełbasy (choć taką w sezonie raczej nikt nie pogardzi), ale też nieco bardziej wykwintne dania. W zestawieniu z ciekawym drinkiem czy po prostu zimnym piwem grill to rozwiązanie idealne na wieczór ze znajomymi.

Grillowanie – definicja i sposoby

Grillowanie jest techniką kulinarną, polegającą na przyrządzaniu jedzenia za pomocą ciepła, które najczęściej dociera do pożywienia od dołu, przez kratę nazywaną rusztem. Grille mogą być gazowe lub elektryczne, ale zdecydowanie najpopularniejszą opcją są węglowe. Choć każdy z nas przyrządza potrawy z rusztu zapewne na swój sposób, pozwól, że przedstawię Ci trzy podstawowe metody:

  • metoda bezpośrednia – ten sposób charakteryzuje się dość krótkim czasem obróbki. Zwykle temperatura w grillu osiąga w tym przypadku około 300 st. C. Jedzenie układa się bezpośrednio na ruszcie, więc ciepło szybko dochodzi do potrawy. W trakcie tej metody można także zamykać grilla, jeśli ma on pokrywę, dzięki czemu jedzenie będzie gotowe jeszcze wcześniej;

  • metoda pośrednia – dzięki tej metodzie jedzenie przygotowuje się na zamykanym grillu. Służy ona do obróbki takiego mięsa, które potrzebuje sporo czasu, aby być w pełni upieczone. Temperatura podczas przyrządzania pośredniego jest nawet o 100 st. C niższa od tej w metodzie bezpośredniej. Źródła ognia ustawia się po bokach, aby ciepło nie padało bezpośrednio na jedzenie, tylko piekło je równomiernie;

  • metoda 50/50 – to idealny sposób na spore przyjęcia, kiedy musimy nakarmić wiele osób. Sposób 50/50 polega na tym, że na połowie grilla rozpala się mocniejszy ogień jak do metody bezpośredniej, a na drugiej części przyrządza się pośrednio większe kawałki jedzenia.

Jak przygotować grilla – wskazówki

Jeśli masz ochotę zaprosić gości i przyrządzić grilla, musisz się do tego przygotować! Przede wszystkim zadbaj o odpowiedni sprzęt i materiały potrzebne do rozgrzania temperatury na ruszcie. Poza tym zaopatrz się w narzędzia kuchenne odporne na wysoką temperaturę. Nie możesz zapomnieć o szczypcach, ale przyda się także nóż czy widelec. Pamiętaj, aby przygotować duże talerze lub tace na gorące jedzenie.

Często zdarza się, że szykujemy talerze dla gości, a nie mamy na co zdjąć gotowych kiełbas czy steków. Ponadto przydadzą Ci się aluminiowe tacki do przygotowywania posiłków. W końcu czas na najważniejszą i najprzyjemniejszą część, czyli jedzenie i picie. Żyjemy w czasach wysokiej świadomości różnorodnych nietolerancji i mnóstwa specjalnych diet, więc jeśli nie masz pewności, warto zapytać swoich gości przed spotkaniem, czy jedzą mięso i czy nie mają jakichś specjalnych wymagań. Przygotowanie wege potraw z grilla to fajne wyzwanie.

Poza różnymi rodzajami mięs warto zadbać o inne przekąski. Podstawą jest dobrej jakości pieczywo, które najlepiej kupić w różnych rodzajach. Nie każdy zadowoli się kajzerką, więc warto mieć też np. chleb pełnoziarnisty czy bagietki. Polecam przygotować masło czosnkowe. Jest bardzo proste i szybkie, a na grillu sprawdza się jak mało co. Wystarczy miękkie masło rozgnieść z kilkoma zgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i natką pietruszki. Można smarować nim zarówno miękki chleb, jak i chrupiące grzanki prosto z rusztu, na których się roztopi. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Poza tym wypadałoby zjeść też coś zdrowszego, czyli warzywa. Tutaj świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki. Banalnie prosta caprese, czyli pomidory i mozzarella z oliwą oraz bazylią to podstawa. Poza tym możesz przygotować prostą sałatkę gyros czy coś mniej typowego jak np. sałatkę z brokułem. Do jej przygotowania potrzebujesz główkę ugotowanego brokuła, makaron w kształcie kokardek, pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik i sos czosnkowy. Wszystko wymieszane razem smakuje obłędnie! Z bardziej wykwintnych sałatek proponuję jeszcze mix zielonych sałat, np. roszponkę z rukolą, do tego ser feta, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną w kostkę gruszkę i sos balsamiczny.

Do mięs koniecznie przygotuj różne sosy. Ketchup i musztarda to oczywistość, ale teraz w marketach można kupić naprawdę ciekawe salsy, np. barbecue, piwne czy ze słodkimi nutami mango. Poza tym możesz pokusić się jeszcze o camemberta z grilla. Zawiń ser w folię aluminiową, doprowadź na ruszcie do rozpuszczenia, a następnie przetnij jego wierzchnią warstwę i zajadaj się roztopionym serem za pomocą np. bagietki.

Jeśli chodzi o picie, podstawą jest, oczywiście, woda, ale na grillu nie może zabraknąć też domowej lemoniady. Poza tym mocniejsze trunki trzeba dopasować do preferencji gości. Mogą to być np. kolorowe drinki. Natomiast świetne koktajle przygotujesz na bazie rumu i prosecco. Przypadną do gustu nie tylko paniom. Możesz wykorzystać do nich ulubione napoje gazowane, lemoniadę, a nawet domowe soki owocowe, które nadadzą koloru i słodyczy. I nie zapomnij o lodzie! Szczególnie podczas letnich wieczorów lodu do napojów musisz mieć w zapasie. O zimnym piwie chyba nie muszę przypominać.

Jakie mięso na grilla jest najlepsze?

Każdy z nas ma swoje preferencje, jeśli chodzi o mięso z rusztu, jednak chyba zgodzimy się, że nikt nie pogardzi przypieczoną kiełbasą z ketchupem czy porządnym szaszłykiem. Najlepiej będzie, jeśli kupisz różnorodne kiełbaski – zarówno cienkie, jak i grube. Z wieprzowiny i drobiowe. Dobrym wyborem będą także karkówka, żeberka, skrzydełka, piersi z kurczaka czy boczek. Jeśli chodzi o szaszłyki, najlepiej będzie wykonać je z mięsa drobiowego, np. piersi kurczaka czy indyka. Poza tym na patyk możesz nadziać cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę czy kawałki boczku. Jeśli masz boczek w cienkich plasterkach, możesz owinąć nim kawałki drobiu, aby szaszłyki były jeszcze bardziej soczyste. Całość posyp świeżymi ziołami, np. tymiankiem czy bazylią. W wersji bezmięsnej, zamiast mięsa możesz użyć tofu lub sera halloumi.

Jak przygotować mięso na grilla?

Aby kawałki mięsa były jak najlepsze, warto zająć się ich przygotowaniem już dzień wcześniej. Polecam porządnie je natłuścić, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Do marynaty sprawdzi się też ulubiona musztarda, a jeśli przyrządzasz np. żeberka, to także piwo. Do tego można dodać nieco soku z cytryny, octu balsamicznego, a nawet miodu. Wybierz takie dodatki, jakie lubisz najbardziej. Ważne jest to, aby mięso poleżało w nich co najmniej przez noc.

Podobnie zamarynować da się także filety rybne. Tutaj szczególnie dobrze sprawdzi się sok z cytryny, zioła i oliwa z oliwek. Dania mięsne warto umieścić w marynacie razem z warzywami. Wrzuć tam np. cebulę, paprykę czy bakłażana, a później upiecz je jako dodatek do swojej wieprzowiny czy wołowiny. Większość mięs przyrządzamy bezpośrednio na ruszcie, na mocno rozgrzanym grillu. Niektóre dania z kładzie się na aluminiowych tackach. Większe kawałki potrzebują być na ruszcie trochę dłużej, inne (np. cienkie kiełbaski) wymagają zaledwie kilku minut z każdej strony. Dość szybko dojdzie także grillowana pierś z kurczaka.

Pieczone ziemniaki – smak dzieciństwa

Jest taki przysmak, który doskonale smakuje i przywodzi na myśl wakacje na wsi za dzieciaka. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Tak, chodzi mi, oczywiście, o pieczone ziemniaki. Najlepiej smakują wyjęte prosto z żaru, lekko parzące. Grille elektryczne nie pozwolą przygotować ich w taki sam sposób jak z ogniska, ale w modelach węglowych możesz to zrobić jak najbardziej.

Najpierw dokładnie umyj ziemniaki w mundurkach, a następnie owiń je szczelnie folią aluminiową. Jeśli chcesz, żeby były gotowe szybciej, możesz je chwilę gotować, ale nie za długo. Wystarczy im około 10 minut. Następnie wrzuć ziemniaki w srebrnych kubrakach do lekko wypalonego już paleniska, w którym ciągle tli się gorący żar. Aby sprawdzić ich gotowość do zjedzenia, możesz przebić je szpikulcem do szaszłyków. Gdy wejdzie gładko, ziemniak nie jest już surowy. Osobiście uważam, że im bardziej przypieczona skórka, tym lepiej. Gorące ziemniaki z żaru polecam jeść lekko posypane solą i posmarowane masłem.

Mam nadzieję, że wiesz teraz, jak przygotować mięsa i warzywa na grilla, aby zachwycić swoich gości. Lato to czas na spotkania przy palenisku, więc życzę Ci świetnej pogody, soczystych potraw i wyśmienitego towarzystwa. Na ruszt możesz położyć właściwie wszystko, co lubisz. Kolba kukurydzy, baranina czy jagnięcina – to wszystko sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych. Smacznego!

17 / 100

Dodaj komentarz