Tradycyjne włoskie makarony – które pasty trzeba spróbować?

Spis treści

dania z makaronami wloskimi

Dania z makaronami w roli głównej to przede wszystkim te pochodzące z Włoch. I choć w Polsce mamy pyszne łazanki z kiełbasą i kapustą, to jednak pasty z Italii nie mają sobie równych. Bazują na łatwo dostępnych składnikach, a ich smak wynika z wysokiej klasy produktów włoskiego pochodzenia. W Polsce mamy mnóstwo restauracji, w których stosuje się oryginalne receptury i można zjeść autentyczne oraz aromatyczne pasty. Dowiedz się, które dania musisz znać i na co polować podczas włoskich wakacji!

Carbonara – byle bez śmietany

Carbonara to jeden z najpyszniejszych i zarazem najprostszych przepisów włoskiego pochodzenia. Do jej przygotowania wykorzystuje się guanciale, czyli rodzaj słonego mięsa wieprzowego, jajka, makaron typu spaghetti, świeżo mielony pieprz i ser pecorino romano. To mała grupa składników, ale w zupełności wystarczających, aby stworzyć esencjonalne danie, którego nie da się nie kochać.

Niektórzy „znawcy”, nawet w restauracjach, dodają do tego dania cebulę czy śmietanę. Możliwe, że jest to dobry makaron, ale nie da się tego nazywać już carbonarą. To właśnie na minimalizmie składników i wyrazistych smakach każdego z nich buduje się siła potrawy. Jeśli masz dostęp do sklepu z włoskimi specjałami, to możesz kupić guanciale i zrobić carbonarę samodzielnie w domu. Wybierz wysokiej jakości ser pochodzący z Italii, a także jajka z wolnego wybiegu.

Cacio e pepe – siła tkwi w prostocie

Kolejne danie pochodzi z Rzymu. Cacio e pepe to potrawa jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu od carbonary. Składa się jedynie z pasty, sera Pecorino Romano i pieprzu. Najczęściej do tej potrawy wykorzystuje się makaron spaghetti. Sos oblepiający pastę powstaje na bazie sera i wody z gotującego się makaronu. Do tego koniecznie trzeba dodać świeżo mielony i podprażony pieprz, który nadaje potrawie wyrazistości.

Jeśli nie jadłeś jeszcze cacio e pepe, to z opisu może on wydawać ci się mdły czy nijaki. Trudno w to uwierzyć, ale tak naprawdę charakteryzuje się pełnią smaku. Koniecznie spróbuj go w jakiejś włoskiej restauracji, gdzie dba się o jakość składników. A już na pewno jest to potrawa obowiązkowa podczas wizyty w Rzymie.

Możesz też śmiało przygotować cacio e pepe samodzielnie w domu, a najlepiej zrobić to wtedy, gdy w pobliskim markecie odbywa się włoski tydzień i da się łatwo kupić porządny włoski ser czy makaron.

Arrabbiata – makaron na ostro

Teraz coś dla fanów ostrości. Sos arabbiata podaje się najczęściej z makaronem penne. Grubsze kluski idealnie łączą się z pikantnością dania. Sos powstaje na podstawie pomidorów, czosnku, papryczek chili i oliwy z oliwek. Ta pasta również, podobnie jak poprzednia, wywodzi się z Rzymu. To miasto jest nie tylko stolicą Włoch, ale także najlepszych makaronów.

Arabbiata to stosunkowo nowe danie, ponieważ pojawiła się w połowie XX wieku. Niekiedy potrawę dekoruje się jeszcze świeżymi liśćmi bazylii czy tartym serem. Czerwony kolor uzyskany z pomidorów i papryczek sprawia, że arabbiata prezentuje się bardzo ładnie. Jak to bywa w przypadku włoskich dań, jest także prosta w przygotowaniu. To zatem świetna propozycja na odwiedziny gości, ale najpierw upewnij się, że lubią oni ostre smaki.

Ragù bolognese – warto na nie czekać

Teraz czas przenieść się z Rzymu do Bolonii, która sama w sobie nie jest moim ulubionym włoskim miastem, ale za to danie nie można jej nie kochać. Mowa, oczywiście, o ragù bolognese, czyli potrawie podawanej zwykle z makaronem tagliatelle. Warto jednak wiedzieć, że przygotowanie sosu bywa czasochłonne – składniki muszą się gotować przez kilka godzin.

Sos boloński powstaje na bazie mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, pomidorów oraz konkretnych warzyw i przypraw. W skład receptury wchodzą m.in. cebula, marchewka czy bulion. Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone i duszone na małym ogniu przez długi czas. To pomaga wydobyć soczyste aromaty z każdego z nich, a na dodatek sprawia, że woda całkowicie odparowuje i w sosie zostają jedynie najważniejsze i najsmaczniejsze esencje.

Lasagne – pyszna i sycąca

Lasagne to makaron w postaci szerokich płatów w kształcie prostokątów. Do zapiekanki z jego udziałem wykorzystuje się: sos ragù, sos beszamelowy i ser. Potrawę przygotowuje się w naczyniu żaroodpornym, w którym układa się kolejne warstwy wszystkich składników. W trakcie pieczenia makaron wchłania wilgoć obu sosów i mięknie. Na wierzchu roztapia się ser.

Lasagne kroi się w kwadratowe kawałki i podaje zwykle oprószoną parmezanem oraz ozdobioną świeżym listkiem bazylii. Danie ma już kilkaset lat i wciąż jest jednym z najbardziej uwielbianych włoskich smakołyków.

Gnocchi alla sorrentina – niebiańsko pyszne kluski

Na koniec zostawiłem danie nie z typowego makaronu, ale z kluseczek gnocchi. To kolejny dowód na to, że prostota w kuchni jest najlepszą recepturą. Potrawa składa się z gnocchi, sosu pomidorowego, bazylii i sera. Wszystkie składniki zapieka się w jednoporcjowych naczyniach żaroodpornych.

Danie wywodzi się z okolic Sorrento, czyli niezwykle malowniczego regionu słynącego m.in. z bujnie rosnących cytryn. Osobiście uważam, że warto odwiedzić to miejsce dla tych właśnie klusek, które jedzone w tamtejszym słońcu są kwintesencją rozkoszy.

Daj znać, które włoskie dania są twoimi ulubionymi. Może pominąłem jakieś ważne pasty, które koniecznie powinny się znaleźć w tym zestawieniu?

12 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

Szukaj

najnowsze wpisy