Przez żołądek do serca… Tak mówi jedno z moich ulubionych przysłów i trudno się z nim nie zgodzić. Przygotowanie pysznego dania dla ukochanej osoby to idealny sposób na powiedzenie czynami „Kocham Cię!”. Gwarantuję Ci, że twoja druga połówka z pewnością zachwyci się, kiedy przyrządzisz jej słodki deser. Przygotowałem dla Ciebie kilka prostych przepisów, dzięki którym z pewnością dasz sobie radę. Zapraszam!
Babka jogurtowa
Babka jogurtowa to jeden z moich ulubionych łatwych przepisów. Do jej przygotowanie potrzebujesz: 300 g jogurtu naturalnego, 300 g mąki pszennej, 150 g oleju, 4 jajka, 170 g cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz aromat waniliowy. Przyda się także foremka na okrągłą lub podłużną babkę w zależności od tego, jaki kształt wolisz.
Najpierw do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Miksuj wszystko mikserem kilka minut, aż do momentu idealnego połączenia. Wtedy dodaj olej i znowu chwilę mieszaj ze sobą składniki za pomocą robota kuchennego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mokrej masy dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Wsyp delikatnie suche składniki i dodaj kilka kropelek olejku waniliowego. Mieszaj całość powoli i dokładnie.
Jeśli korzystasz z podłużnej blaszki, to najwygodniej będzie ci wyłożyć ją papierem do pieczenia. W przypadku okrągłej najlepiej posmaruj wnętrze masłem i posyp lekko bułką tartą lub mąką. Wszystko po to, aby ciasto podczas pieczenia nie przywarło do ścianek naczynia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto co najmniej 30 min. Oczywiście co jakiś czas obserwuj je, czy zbyt mocno się nie przypieka. Każdy piekarnik działa nieco inaczej, więc warto to kontrolować.
Na ostudzoną babkę jogurtową można nałożyć jeszcze lukier, ale moim zdaniem jest wtedy już za słodka. Jeśli jednak lubisz bardzo cukrowe desery, to śmiało przygotuj białą polewę.
Ciasto drożdżowe z owocami
Aby przygotować ciasto drożdżowe, najpierw musisz zrobić zaczyn. Rozpuść 30 g świeżych drożdży albo saszetkę tych w proszku w połowie szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj do tego łyżeczkę cukru, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W międzyczasie możesz zająć się ogarnianiem składników na ciasto.
Przydadzą ci się: pół kilograma mąki pszennej, 120 g masła, 140g cukru i 2 jajka. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie pozostaw do ostudzenia. Jajka wbij do miski i wsyp do niej jeszcze cukier. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Zaczyn z drożdży powinien już wyrosnąć, więc do jeszcze innej miski wsyp mąkę, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Dorzuć do tego masę cukrowo-jajeczną i masło. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą połącz. Gdy ciasto uzyska jednolitą masę, możesz odstawić je do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut.
W czasie gdy ciasto będzie sobie rosnąć, możesz zająć się owocami. Do drożdżowego pasują właściwie wszystkie – truskawki, maliny, borówki, wiśnie, śliwki czy jabłka. Oczyść ulubione owoce, a gdy wyłożysz ciasto do blaszki okrytej papierem do pieczenia, wysyp je na wierzch. Do ciasta drożdżowego idealnie pasuje kruszonka, więc czas zająć się właśnie nią. Przygotowuje się ją z masła, mąki i cukru. Proporcje najlepiej dobrać na oko. Poczujesz pod palcami, gdy wytworzą się sprężyste grudki. Rozsyp je na owocach i naszykuj piekarnik. Ciasto drożdżowe wypiekaj około 40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
W celu sprawdzenia, czy ciasto upiekło się w środku, możesz wbić w nie wykałaczkę. Gdy patyczek po wyjęciu będzie suchy, to znak, że drożdżówkę można wyjmować z pieca. Ten sposób możesz wykorzystać także do wszystkich innych ciast.
Tiramisu
Tiramisu to propozycja na deser bez pieczenia. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a jego smak uwielbia niemal każdy. Do przygotowania tiramisu przydadzą ci się: biszkopty (najlepiej podłużne, ale okrągłe też będą okej), kawa, kieliszek likieru amaretto (można pominąć), pół kilograma mascarpone, 3 jajka i nieco kakao do posypania całości. Najpierw zajmij się zaparzeniem kawy. Najlepiej czubatą łyżkę rozpuszczalnej kawy zalać wrzątkiem w płaskiej miseczce lub talerzu, aby wygodnie było później moczyć w naczyniu biszkopty. Dodaj do tego likier i pozostaw całość do wystudzenia.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem kremowej masy z mascarpone. Rozdziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miskach. Do żółtek dodaj cukier i ubij to za pomocą miksera aż powstanie jasna, lejąca masa. Zajmie ci to co najmniej 5 minut. Następnie dodawaj do miski stopniowo mascarpone i dalej ubijaj za pomocą miksera. Do białek wsyp nieco soli, po czym ubij je na bardzo sztywną pianę, do momentu, aż nie będą wypadać z miski po przechyleniu.
Teraz czas na połączenie ze sobą zawartości obu misek i wymieszanie ich delikatnie ze sobą. Do tego użyj już łyżki, a nie miksera. Przygotuj sobie naczynie, w którym chcesz przygotować deser. Biszkopty zamaczaj w wystudzonej kawie z likierem i wyłóż nimi całe dno naczynia. Ciasto wystarczy zanurzyć w kawie dosłownie na sekundę. Jeśli potrzymasz je dłużej, za bardzo się rozmięknie. Na warstwę biszkoptów nałóż masę z mascarpone i kładź je naprzemiennie aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru posyp kakao i wsadź deser do lodówki. Powinno spędzić tam co najmniej kilka godzin.
Ciasto czekoladowe
To klasyk, który z pewnością dobrze znasz. Ja pamiętam niezwykły aromat tego ciasta z domu mojej babci. Do przygotowania czekoladowego smakołyku potrzebujesz: 200 g mąki, 200 g masła, 150 g gorzkiej czekolady, 4 jajka, szklankę mleka, szklankę cukru, 4 łyżki kakao i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. W niewielkim garnku najpierw rozpuść czekoladę z masłem, a następnie wymieszaj z mlekiem i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
W większej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. W kolejnym naczyniu umieść jajka z cukrem i ubij je na jednolitą masę. Dodaj do niej roztopione wcześniej masło z czekoladą i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp wszystkie sypkie składniki i ponownie mieszaj do idealnego połączenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wylej ostrożnie na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Sprawdzi się np. okrągła tortownica. Piecz całość około 40 minut.
Na koniec możesz przygotować polewę czekoladową, aby ciasto jeszcze lepiej smakowało i ładnie wyglądało. Taką polewę przyrządzisz z masła roztopionego z czekoladą. Podgrzej je w rondelku w stosunku 1:2 i gdy jeszcze będą gorące, wylej je na upieczone ciasto. Czekoladowa skorupka zastygnie i będzie połyskiwać na wyrośniętym deserze.
Chlebek bananowy
Na koniec coś mniej typowego, ale równie pysznego. Do chlebka bananowego potrzebujesz: 3-4 banany (najlepiej takie, które robią się już czarne), 3 jajka, 100 g cukru, 180 g oleju, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jeśli chcesz, to również posiekaną czekoladę lub jakieś nasiona, orzechy lub rodzynki. Jak przygotować ciasto?
Banany rozgnieć widelcem w misce na ciapę. Dodaj do nich jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej olej i ponownie wymieszaj. Dosyp do tego mąkę, cukier i proszek do pieczenia i doprowadź do dokładnego połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie ma właśnie być. Jeśli chcesz, to dodaj jeszcze kawałki czekolady lub inne dodatki np. w postaci bakalii.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ciasto wyłóż do foremki z papierem do pieczenia i umieść w piecu na około 50 minut. Im bardziej dojrzałe masz banany, tym deser będzie słodszy. Jeśli są zatem bardzo czarne, możesz użyć mniej cukru. Oczywiście, słodzidło warto zastąpić np. miodem czy erytrytolem w zależności, co masz pod ręką.
Mam nadzieję, że moje propozycje przypadły ci do gustu i wykorzystasz którąś z nich. Twoja partnerka z pewnością będzie zachwycona, więc nie zwlekaj i zabieraj się do pracy!