Z roku na rok CBD zyskuje na popularności. W Polsce powstają nowe sklepy z suszem i olejkami, coraz więcej osób decyduje się na suplementację kannabidiolu i zastosowanie go również w swojej kuchni. Nie ma w tym nic dziwnego, zważywszy na szereg właściwości konopi i łatwość przyrządzenia posiłków z olejkiem albo proszkiem CBD w składzie. Przedstawiam Ci kilka pomysłów na to, jak wpleść olej konopny do diety.
Kilka słów o CBD
Od jakiegoś czasu sporo mówi się o CBD i jego działaniu uspokajającym, relaksującym oraz przeciwzapalnym. Z jego dobroczynnych właściwości można korzystać za pośrednictwem palenia suszu, przyjmowania olejków konopnych, a także dzięki jedzeniu potraw z dodatkiem CBD.
Co więcej, na rynku dostępny jest szereg gotowych artykułów spożywczych z nasionami konopi (nie wspominając już o kosmetykach). Czym tak właściwie jest ten popularny produkt? Kannabidiol, czyli w skrócie właśnie CBD to organiczny związek chemiczny, który pozyskuje się z konopi siewnych.
W przeciwieństwie do THC jego palenie lub spożycie nie powoduje działań psychoaktywnych. Ma za to szereg dobroczynnych właściwości. Może działać nie tylko uspokajająco i przeciwzapalnie, ale także poprawiać jakość snu, łagodzić poczucie lęku, bóle oraz objawy niektórych chorób.
Warto przy tym pamiętać, że wszelkie badania temat CBD są stosunkowo nowe (a wiele z nich nadal jest w toku), dlatego, jeśli zamierzasz je suplementować lub przyjmować w jakiejkolwiek postaci, najlepiej skonsultować to ze specjalistą (w szczególności, jeśli na coś chorujesz i przyjmujesz leki). Dobrą wiadomością jest fakt, że już na ten moment WHO potwierdziło, że CBD jest bezpieczne dla zdrowia i nie uzależnia.
Czy warto łączyć kulinaria z CBD?
Jak już wspomniałem, CBD ma wiele dobroczynnych właściwości, dlatego po sięga po nie coraz więcej osób. Niektórzy palą susz, inni decydują się na waporyzacje albo specjalny olejek, a jeszcze inni wdrażają związek do swojego jadłospisu. Ostatnia opcja jest dobrym rozwiązaniem w szczególności dla tych, którym nie odpowiada metoda inhalacji i nie przepadają za ziemistym posmakiem olejków przyjmowanych w pojedynkę.
Na rynku jest dostępny szereg produktów, które pozwolą Ci urozmaicić posiłki o CBD. W sklepach bez problemu znajdziesz szeroki wybór olejów konopnych z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz szeregiem cennych składników odżywczych. Dostępne są także m.in. proszki, nasiona, czekolady, żelki, herbaty, kawy i inne napoje. Olejek CBD możesz dodać np. do sałatek, koktajlów albo ciast, możliwości jest naprawdę wiele.
CBD w kuchni – ciekawe przepisy
Poniżej przedstawiam Ci kilka prostych przepisów z CBD. Pamiętaj, aby dodawać je w odpowiednich dawkach, które mogą różnić się w zależności od postaci kannabidiolu oraz wybranego produktu.
Ważne jest również zachowanie ostrożności podczas gotowania i podgrzewania oleju konopnego. Temperatura dymienia w jego przypadku wynosi 170 stopni Celsjusza, wobec czego, jeśli ją przekroczysz, CBD straci swoje właściwości.
Hummus
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy rodem z Bliskiego Wschodu to bardzo uniwersalny dip, który możesz podać jako dodatek do falafela, ale nie tylko. Dobrze komponuje się także ze świeżymi warzywami, w sałatkach oraz w towarzystwie pieczywa w ramach śniadania. Ciecierzyca jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, a dodatkowo wzbogacisz ją o właściwości CBD.
Do przyrządzenia hummusu z olejem konopnym będziesz potrzebować kilku składników, w tym 400 g ciecierzycy z puszki, ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę tahini, mielony kmin rzymski, olej CBD, sól, pieprz i opcjonalnie łuskane ziarna konopi.
Zacznij od odsączenia ciecierzycy i zmiksowania jej w blenderze na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki wody (najlepiej wykorzystaj tę z zalewy). Następnym krokiem jest wrzucenie do blendera pozostałych składników, czyli ząbka czosnku (przed możesz go trochę pokroić), łyżeczki kminu, 4 łyżek tahini i 2 łyżek oleju CBD. Ponownie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem, polej cytryną, a na końcu posyp nasionami konopi.
Guacamole
Kolejna propozycja również jest pastą, ale w wydaniu meksykańskim. Guacamole z CBD to świetna opcja na przystawkę i dodatek do potraw. Możesz podać je np. klasycznie z nachosami albo z pieczywem. Do przygotowania dipu potrzebujesz 2 sztuki awokado (musi być dojrzałe i miękkie), sok z limonki, ząbek czosnku, białą cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście niezbędny jest również olej CBD.
Przygotowanie guacamole jest bardzo szybkie i proste. Rozpocznij od przekrojenia awokado na pół i usunięcia skórki. Następnie przeciśnij przez praskę czosnek albo ubij go w moździerzu razem z 2 łyżkami stołowymi oleju CBD. Wszystko wrzuć do miski i ugnieć widelcem na gładką masę.
Kolejnym krokiem jest skropienie całości sokiem z limonki oraz drobne posiekanie cebuli i pomidora. Na końcu wymieszaj warzywa z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Masło konopne
Warto dodać CBD również do masła i używać go na co dzień do smarowania pieczywa lub jako dodatek do dań na słono. Do realizacji przepisu niezbędna jest chusta serowarska, którą ewentualnie możesz zastąpić filtrem do kawy.
Zaopatrz się także w: 10 g zmielonego i zdekarboksylowanego suszu z konopi (możesz modyfikować ilość suszu w zależności od tego, z jakim produktem masz do czynienia), 250 g masła i 200 ml wody.
Sposób przygotowania w tym przypadku jest dość czasochłonny i wygląda następująco. Zacznij od roztopienia masła z dodatkiem suszu konopnego na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolej do niego wodę i nadal gotuj całość przez 3 godziny. Uważaj wówczas, aby masło się nie nie zagotowało.
Po upłynięciu tego czasu możesz przejść do przelania masła przez chustę lub filtr i przełożenia go do maselniczki. Pozostaje już tylko schłodzić masło przez kilka godzin w lodówce, odlać wodę i gotowe.
Ciastka
CBD z powodzeniem możesz wykorzystać także do przygotowania czegoś na słodko. Ja proponuję Ci kruche ciastka na bazie masła z dodatkiem wiórków czekoladowych. W tym celu przygotuj: około 20 mg oleju konopnego, masło, biały i brązowy cukier, 2 jajka, sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii, mąkę pszenną, 300 g wiórków kokosowych i sól.
Rozpocznij od wyciągnięcia około 2 łyżek masła z lodówki, aby stało się miękkie. Następnie wymieszaj je w misce z olejem CBD 2 łyżkami białego i brązowego cukru, 2 jajkami i odrobiną ekstraktu waniliowego. Później do całości dosyp 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i soli oraz 3 łyżki przesianej mąki. Masę dokładnie wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe, przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie blachy do pieczenia papierem i uformowanie masy. Ciastka powinny być niewielkie, owalne i spłaszczone. Na koniec pozostało już tylko piec je przez około 20-40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Deser w formie kakaowego kremu
Moją ostatnią propozycją jest lekki kremowy deser kakaowy z olejkiem CBD i borówkami. Również ten przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia wielu składników. Do zrobienia około 3 porcji będą Ci potrzebne: 2 szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki mleczka kokosowego, pół szklanki orzechów nerkowca, borówki i olejek z konopi w sugerowanej przez producenta ilości. Niezbędny będzie również blender.
Deser zrobisz bardzo szybko, ale wcześniej musisz ugotować i ostudzić kaszę jaglaną oraz namoczyć orzechy w wodzie przez około 3-4 godziny (dzięki temu staną się m.in. miększe). Przygotowanie deseru sprowadza się do dokładnego zblendowania wszystkich składników. Gotowy krem możesz podawać np. w szerokich szklankach i dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi i borówkami.
Wykorzystanie CBD w kuchni to świetny sposób na to, aby korzystać z jego właściwości w łagodny i nienachalny sposób, bez konieczności palenia suszu czy korzystania z kropli, które mogą być dla niektórych nieprzyjemne w smaku. Oczywiście przepisów z jego użyciem jest o wiele więcej. Zachęcam Cię do ich przetestowania.