Najlepsze gruzińskie przepisy, których trzeba spróbować chociaż raz w życiu

gruzinska kuchnia

Spis treści

Kuchnia gruzińska bazuje na sprawdzonych składnikach, które można z powodzeniem wyprodukować właśnie na terenie tego kraju. Lokalność komponentów dań, a także ich pełnia smaku sprawiają, że kuchnia ta jest pyszna, swojska i prosta w przygotowaniu. Sporo w niej serów i mięsa, więc dla niektórych może być nieco za ciężka. Nie ma się jednak czym przejmować, bo da się w niej odnaleźć również pyszne sałatki i dania bazujące na warzywach. Poznaj 5 moich ulubionych dań gruzińskich!

Chaczapuri – klasyk nad klasykami

Chaczapuri to zdecydowanie najpopularniejsze danie gruzińskie, które możesz bez problemu znaleźć w wielu restauracjach w Polsce. Jest to niesamowicie pyszny placek z serem, który wypieka się z ciasta stanowiącego, w moim odczuciu, połączenie ciasta chlebowego z pizzowym. Potrawa ta ma wiele odmian i może powstawać przy użyciu różnych serów i innych dodatków. Zwykle przyjmuje postać okrągłego placka, w którego wnętrzu kryje się nadzienie o kremowej konsystencji.

Pyszną odmianą chaczapuri jest adżaruli. Jego kształt przypomina bardziej łódeczkę lub oko. Poza serem znajduje się w nim jajko z płynnym żółtkiem oraz nieco masła. Środek ma taką konsystencję, że można w niej maczać brzegi upieczonego ciasta niczym w founde. A jak przyrządzić chaczapuri w domu? Do przygotowania ciasta potrzebna jest mąka, drożdże, ciepła woda, nieco oleju oraz sól. Po wyrobieniu masy trzeba odstawić ją do wyrośnięcia, a następnie podzielić na kilka porcji (tyle, ile chce się chaczapuri).

Do nadzienia przydadzą się Twoje ulubione sery. Możesz wymieszać ze sobą np. cheddar, fetę i twaróg. Do tego oczywiście sól i pieprz, a na dodatek możesz dodać jeszcze jakiś zielony ozdobnik np. w postaci posiekanego szczypiorku. Wszystko musisz ze sobą dokładnie wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj je w kształt łódeczki i nałóż na nie masę z sera. Danie włóż do pieca, a gdy będzie się już rumienić, na górę wyłóż jeszcze jajko. Piecz tak długo, aż jego zewnętrzna część się zetnie, a środek pozostanie lejący. Obok jajka możesz położyć jeszcze łyżkę masła.

Chinkali – nietypowe pierogi

Chinkali to danie równie popularne co chaczapuri. Są to pierogi o nietypowym kształcie, ponieważ są płaskie u dołu i zwężają się ku górze, przez co przypominają niewielki stożek. Sztuką jest nie tylko ich przygotowanie, ale również sposób jedzenia. W ich wnętrzu znajduje się bowiem mięsne nadzienie o stałej konsystencji, a do tego bulion. Trzeba zatem uważać, aby aromatyczna esencja się nie rozlała. Najpierw nadgryza się spód chinkali, a później wysysa ciecz i zjada resztę.

Chinkali w przygotowaniu jest dość czasochłonne, dlatego opowiem Ci tylko pokrótce, jak je przyrządzić. Na pierwszy raz radzę wybrać się do restauracji serwującej kuchnię gruzińską, ale upewnij się, że ma dobre opinie i zjesz tam na pewno wysokiej jakości potrawy. Jeśli wtedy zakochasz się w chinkali, to śmiało możesz brać się za domową produkcję.

Ciasto do chinkali jest nieco grubsze od pierogowego, ale jego przygotowanie jest bardzo podobne. Składa się bowiem z mąki, wody, soli i oleju. W farszu możesz natomiast pozwolić sobie na dobieranie składników zgodnych z własnymi preferencjami. Chodzi głównie o rodzaj mięsa, bo to ono odgrywa tutaj najważniejszą rolę. Surowe mięso mielone miesza się z posiekaną cebulą, przyprawami i wodą.

Następnie z rozwałkowanego ciasta wyciska się sporych rozmiarów kółka, w których chowa się surowy farsz. Brzegi ciasta zwija się ku górze w niewielki rulonik, aby powstał stożek. Następnie chinkali gotuje się tak samo jak pierogi, czyli w gorącej i osolonej wodzie. Kiedy wypływają na powierzchnię, to znak, że są gotowe.

Kubdari – dla miłośników mięsa

Kolejne danie to kubdari, czyli placek, który może wyglądem przypominać klasyczne chaczapuri. Ma okrągły kształt, a w środku skrywa nadzienie z wołowiny lub innego mięsa mocno doprawionego przyprawami i ziołami, w tym np. kolendrą. Otulające farsz ciasto jest dość cienkie i lekko chrupiące. Znowu przypomina połączenie ciasta na chleb z tym na pizzę. Powstaje na bazie drożdży.

Po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta trzeba wycisnąć z niego okręgi. Następnie nakłada się na nie surowe mięso dokładnie wymieszane z przyprawami i zakleja ciasto tak, aby nadzienie było całkowicie schowane. Wtedy należy jeszcze rozpłaszczyć całe danie, aby jego kształt pasował do patelni, na której będzie się je podsmażać. Całość piecze się na suchej powierzchni, a dopiero pod koniec dodaje się nieco tłuszczu do lepszego podsmażenia zewnętrznej części ciasta.

Kubdari można pokroić w trójkąty podobnie jak pizzę. O wysokiej jakości dania i jego odpowiednim przygotowaniu świadczy stosunek mięsa do ciasta. Ciasto powinno bowiem pełnić jedynie funkcję czegoś, co zapobiega rozpadnięciu się nadzienia. Im cieńsze, tym lepsze. Jeśli będziesz w Gruzji lub gruzińskiej restauracji, to danie to jest zdecydowanie w TOP 3 obowiązkowych do zamówienia.

Lobiani – dla wegetarian i nie tylko

Nad tym daniem nie ma co wiele dywagować, ponieważ jest to po prostu chaczapuri. Umieściłem je jednak w moim zestawieniu, ponieważ smak tej potrawy jest wyjątkowy, co wynika z rodzaju nadzienia. W środku pysznego ciasta znajduje się farsz wykonany z czerwonej fasoli. To sprawia, że danie to jest ogromnie sycące i aromatyczne. Taką odsłonę gruzińskiej kuchni pokochają wegetarianie i weganie. Mnie smak tego dania bardzo pozytywnie zaskoczył i mam nadzieję, że i na Tobie zrobi wrażenie.

Badridżiani – wykwintna przekąska

Zawsze, kiedy mają przyjść znajomi, szuka się pomysłów na fajne przekąski do drinków czy piwa. Mam dla Ciebie idealną propozycję, którą są badridżiani. To smażone plastry bakłażana z nadzieniem wykonanym z orzechów włoskich. Uwierz mi, że mimo że brzmi to już świetnie, to smakuje jeszcze lepiej. Do farszu dodaje się jeszcze sporo czosnku, kolendry i przypraw. To idealna przekąska na zimno, więc świetnie sprawdza się podczas imprez, kiedy przez kilka godzin musi leżeć na stole.

Najpierw bakłażana kroi się w cienkie plastry i soli, a następnie czeka, aż całość wypuści wodę. Później się podsmaża i dopiero wtedy zawija przygotowaną wcześniej pastę orzechową. To prawdziwa poezja smaku. Danie można wyłożyć na ozdobnej tacy i udekorować dowolnymi dodatkami. Sprawdzą się np. granat, liście kolendry, płatki chilli czy parmezan.

To tylko namiastka tego, jak pyszna i rozległa jest kuchnia gruzińska. Serdecznie polecam Ci wybranie się do restauracji serwującej takie dania w Twoim mieście. Jestem pewny, że zachwycą i Twoje kubki smakowe. Szczególnie jeśli lubisz sery i mięso. A któż by ich nie kochał?

8 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

najnowsze wpisy

CBD w kuchni

Z roku na rok CBD zyskuje na popularności. W Polsce powstają nowe sklepy z suszem i olejkami, coraz więcej osób