Każdego roku na polskich stołach lądują produkty spożywcze, które ze względu na swoje niezwykłe właściwości odżywcze są bardzo chętnie spożywane przez te osoby, którym zależy przede wszystkim na zdrowiu, a także dobrym samopoczuciu i wyglądzie. Jakiś czas temu rekordy popularności biły takie produkty jak nasiona chia, jarmuż, jagody goji i acai czy też komosa ryżowa, jednak w 2017 roku do tego grona mają szansę dołączyć kolejne super produkty, którym warto przyjrzeć się nieco bliżej. Warto również wiedzieć o tym, iż niektóre produkty spożywcze w obecnym sezonie będą wykorzystywane w zupełnie inny sposób, niż to miało miejsce dotychczas.
Jackfruit / Chlebowiec różnolistny
Owoc drzewa chlebowego, czyli tzw. jackfruit to pochodzący z południowej części Azji dosyć duży zielony owoc, który ze względu na swoją konsystencję przypomina swoim wyglądem po przyrządzeniu mięso. Z tego też względu produkt ten sprawdza się idealnie jako alternatywa dla mięsa, dlatego też osoby, które ze względów zdrowotnych lub ideologicznych chciałyby przestać spożywać mięso, powinny sięgnąć po owoc drzewa chlebowego. Jakie potrawy można przygotować na bazie tego owocu? W wielu wegańskich oraz wegetariańskich restauracjach z jackfruita przygotowuje się burgery, kiełbaski, a także pozostałe mięsne smakołyki. Przyrządzając jednak ten owoc, należy użyć dosyć sporej ilości marynaty, przypraw lub też sosu, gdyż jedynie w taki sposób można wydobyć pełny smak i aromat produktu. Wydawać by się mogło, iż owoc drzewa chlebowego ze względu na zbliżoną do mięsa konsystencję jest bardzo dobrym źródłem białka, jednak w rzeczywistości jest go w nim niewiele. Z tego też względu warto ten owoc łączyć z innymi produktami, które w swoim składzie zawierają odpowiednią ilość białka.
Sorgo
W zeszłym roku bardzo dużą popularnością cieszyła się komosa ryżowa, jednak w 2017 roku ustąpi ona miejsca produktowi o nazwie sorgo. Brzmi dosyć tajemniczo, jednak sorgo to pochodzące z obszarów Afryki bezglutenowe zboże, którego ziarna mogą przybierać różne kolory (brązowy, żółty, czerwony, biały i purpurowy). W składzie tego zboża można znaleźć spore ilości błonnika, cynku, żelaza, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po produkt ten powinni zatem sięgać nie tylko bezglutenowcy, ale również cukrzycy, gdyż spożywanie sorga nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Teff / Miłek abisyński
Miłek abisyński, czyli teff to zboże, które podobnie jak wspomniane wcześniej sorgo uprawiane jest w Afryce i z dnia na dzień zyskuje coraz większe grono zwolenników. Z racji tego, iż teff pozbawiony jest glutenu, po zboże to powinny sięgać przede wszystkim osoby zmagające się z celiakią, a także te, które nie tolerują tego składnika. Teff to prawdziwa skarbnica białka, błonnika, witamin, a także składników odżywczych, które wpływają bardzo korzystnie na stan zdrowia. Dzięki sporej ilości kwasu foliowego produkt ten polecany jest kobietom w ciąży, a także osobom mającym niedobór tego składnika.
Ryż z kalafiora
Obecnie coraz większa liczba osób rezygnuje z produktów zawierających w swoim składzie gluten, szukając jakiejś alternatywy. W zeszłym roku bardzo popularny był makaron przygotowywany z cukinii, natomiast trendem obecnego roku będzie kalafiorowy ryż. Chociaż do Polski trend ten zaczyna dopiero co wchodzić, to w Europie Zachodniej oraz Ameryce Północnej jest już dobrze znany, a gotowy kalafiorowy ryż można bez problemu zakupić w każdym sklepie w mrożonej formie.
Makaron z fasoli
Tradycyjny makaron zawiera w swoim składzie gluten, dlatego też osoby nietolerujące tego składnika zmuszone są do znalezienia jakiejś alternatywy. Świetnym zamiennikiem może być przykładowo makaron przygotowywany z fasoli lub też innych roślin strączkowych. Taki makaron zawiera spore ilości węglowodanów, białka, a także błonnika co czyni go idealną alternatywą dla makaronu produkowanego z pszenicy durum, który ma podobną kaloryczność, jednak nieco mniej składników odżywczych.
Żywność koloru fioletowego
Fioletowe szparagi, kalafior czy też ziemniaki nie powinny nikogo zdziwić, ponieważ jest to kolejny trend, który w tym roku z pewnością zagości na niejednym stole. Skąd jednak takie zabarwienie? Wspomniane produkty spożywcze zawdzięczają swoją fioletową barwę antocyjanom, czyli naturalnym substancjom, które stanowią barwnik znajdujący się w roślinach. Czy ma to jednak jakiś wpływ na zawartość składników odżywczych w zabarwionych na fioletowo warzywach? Oczywiście dzięki obecności wspomnianych powyżej antyoksydantów wartość odżywcza danego warzywa ulega zwiększeniu, a dany produkt wykazuje silniejsze właściwości przeciwzapalne.
Wodorosty
Produkty te już od co najmniej kilku lat doceniane są w świecie kulinarnym, ponieważ wielu szefów kuchni dodaje je do przygotowywanych potraw, urozmaicając tym samym każde danie, jednak to właśnie w tym roku wodorosty pojawią się w sałatkach, koktajlach, a także innych podobnych daniach. Zaletą wodorostów jest przede wszystkim to, iż są one niskokaloryczne, zawierają spore ilości białka roślinnego, a także takie minerały jak magnez oraz wapń. Dzięki sporej zawartości witamin z grupy B wodorosty mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla mięsa, dlatego też zarówno wegetarianie, jak i weganie z dużą chęcią sięgają po te produkty.
Kokosowe produkty
Kokos stał się modny już kilka lat temu głównie w postaci wiórek, mleczka, a także oleju, jednak to w 2017 roku kokosowe wyroby opanują praktycznie wszystkie sklepowe półki. Co jednak będzie modne w tym sezonie? Oczywiście olej kokosowy, mleczko, cukier, mąka, wiórki, woda, ale również spora nowość, czyli kokosowy węgiel aktywny, który z pewnością zostanie w odpowiedni sposób wykorzystany w każdej kuchni. Wprawdzie w kokosie znajduje się wiele tłuszczy, jednak są to zdrowe tłuszcze, które przyczyniają się do poprawy metabolizmu, a także spalania tkanki tłuszczowej, dlatego też osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy mogą śmiało sięgać po kokosowe produkty spożywcze.
Roślinne wody
Kaktusowa, ogórkowa, kokosowa a może klonowa? O czym mowa? Oczywiście o wodzie, która produkowana jest z przeróżnych produktów spożywczych. Taka smakowa woda bardzo dobrze znana jest sportowcom, ponieważ uchodzi ona za idealny naturalny izotonik wpływający niezwykle korzystnie nie tylko na kondycję, ale również na ogólny stan zdrowia. Produkty te dostarczają organizmowi niezbędną porcję antyoksydantów, a także składniki odżywcze, które po wysiłku fizycznym uzupełniają wszelkie niedobory.