Czy warto przejmować się glutenem?

Spis treści

Czy warto przejmować się glutenem?

Czy przejmować się glutenem o którym jest tyle szumu? Dieta bezglutenowa na przestrzeni ostatnich lat zyskała wielu zwolenników. Niektórzy twierdzą, że gluten zawarty w pieczywie, makaronach czy ciastkach przyczynia się do złego samopoczucia, zaburzeń ze strony układu pokarmowego i utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi. Ich zdaniem eliminacja glutenu z codziennej diety ma dostarczyć energii, poprawić samopoczucie i pomóc w pozbyciu się dolegliwości żołądkowych. Tymczasem okazuje się, że gluten wcale nie zaburza pracy naszego układu pokarmowego, a jego całkowita eliminacja z diety niekoniecznie służy zdrowiu.

Amerykański naukowiec odkrył, że…

Świat zaczął zwariować na punkcie produktów bezglutenowych w 2011 roku. Od tej pory liczba zwolenników diety bezglutenowej i ludzi, którzy zaczęli przejmować się glutenem stale wzrasta. Badania jednak wykazały, że niektóre dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą mieć podłoże psychiczne. Naukowcy podważyli zasadność stosowania diety bezglutenowej u osób, które nie cierpią na celiakię, choć do niedawna nawet lekarze zalecali stosowanie tej diety pacjentom z nadwagą lub dolegliwościami żołądkowymi. Nie ulega wątpliwości, że to nie gluten tuczy, lecz cukier i niezdrowy tłuszcz.

Świat stanął na głowie i zaczął przejmować się glutenem

Stosowanie diety bezglutenowej swoją popularność zawdzięcza również celebrytom, którzy ulegli tej modzie. Naukowcy podnoszą jednak, że gdyby gluten był tak szkodliwy, jak niektórzy twierdzą, to ludzkość dawno by wyginęła. Należy przy tym pamiętać, że pieczywo jest jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne i chroni jelito grube, zmniejszając ryzyko nowotworowe. Ponadto witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkty bezglutenowe są pozbawione tych składników, ponieważ producenci muszą bardzo mocno przetworzyć mąkę pszenną czy żytnią, by usunąć z niej to białko.

Nie idź za tłumem… ani za glutenem

Osobom, które nie chorują na celiakię dieta bezglutenowa w ogóle nie musi służyć. Wbrew twierdzeniom zwolenników tej diety, produkty niezawierające glutenu, zawierają również niewiele witamin i minerałów. Przy tego rodzaju diecie istnieje więc duże ryzyko pewnych niedoborów, a to niestety może mieć dla organizmu poważne konsekwencje. Zdrowa dieta to dieta zbilansowana, która dostarcza organizmowi wszelkie potrzebne składniki odżywcze i minerały. Jeśli nie masz czasu na bieganie po sklepach za wartościowymi artykułami, może warto przekonać się do zakupów spożywczych przez Internet?

 

77 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

Szukaj

najnowsze wpisy

Wspinaczka – jak zacząć?

Złoty medal Aleksandry Mirosław – zdobyty w specyficznym speed climbingu – przyczynił się do okresowego wzrostu zainteresowania wspinaczką w Polsce.