Magda Gessler i nie tylko – poznaj najlepszych polskich restauratorów!

polscy restauratorzy

Spis treści

Magda Gessler to niezaprzeczalnie najbardziej rozpoznawalna twarz polskiego restauratorstwa. Okazuje się jednak, że w naszym kraju nad rozkwitem kuchni czuwa mnóstwo wybitnych wizjonerów i kreatorów smaku. Ich restauracje to nie tylko jedzenie, ale także całe doświadczenie. Poznaj najbardziej znanych i wartych uwagi polskich restauratorów, u których zjesz zarówno za kilkadziesiąt złotych, jak i za kilka tysięcy.

Beata Śniechowska i jej Młoda Polska

Beata Śniechowska to restauratorka mieszkająca we Wrocławiu, w którym przy Placu Solnym tworzy swoją wyjątkową restaurację, czyli Młodą Polskę. Zasłynęła dzięki zwycięstwu 2. edycji MasterChefa. Tam powiedziała, że jeśli wygra program, to otworzy własny lokal, więc postanowiła (na całe szczęście) dotrzymać słowa. W prowadzeniu biznesu towarzyszy jej partner, Tomasz Czechowski, zajmujący się na co dzień wytwarzaniem różnego rodzaju alkoholi. Mężczyzna współpracuje z Kubą Wojewódzkim i Januszem Palikotem i właśnie na bazie ich alkoholi powstają drinki w Młodej Polsce.

Kuchnia Beaty Śniechowskiej to, jak można się domyślić po nazwie restauracji, kuchnia polska. Bazuje na sezonowych składnikach wysokiej jakości i przedstawia znane dania w bardzo oryginalnych odsłonach. Śniechowska nie kryje swojej szalonej miłości do koperku, więc jego spore ilości można spotkać niemal w każdym daniu ze zmieniającej się co jakiś czas karty. Absolutnymi hitami Młodej Polski są schabowy w panko z anchois oraz barszcz czerwony z purée ziemniaczanym. Na te dania goście przyjeżdżają nawet z Warszawy! Młoda Polska to niezaprzeczalnie jedna z najlepszych restauracji na Dolnym Śląsku, a nawet w Polsce. Przepisy Beaty Śniechowskiej możesz zobaczyć także na jej profilach na TikToku czy Instagramie.

Andrzej Polan – spacer po Polanie Smaków

Andrzej Polan to szef kuchni w warszawskiej restauracji Polana Smaków. Znany jest nie tylko z wykwintnych dań inspirowanych kuchnią polską, ale także swoich licznych występów w programach telewizyjnych. Dania serwowane w Polanie Smaków to wizualne dzieła sztuki, które zachwycają i smakiem, i wyglądem. Widać, że Polan to prawdziwy artysta, który talerze traktuje niczym swoje płótna. Restaurator żyje kuchnią i często można go spotkać w lokalu.

Inspiracjami do tworzenia dań Andrzeja Polana są kuchnia polska i natura. Na talerzach widać wielobarwne pejzaże, a nawet kwiaty. Restaurator wydał kilka książek kucharskich, regularnie udziela się w telewizji oraz w mediach społecznościowych. Z wykształcenia jest nauczycielem, co sprawdza się przy pokazywaniu innym, jak gotować. Poza tym, że prowadzi restaurację, można u niego zamówić także usługę cateringu lub wykupić wspólne gotowanie, nawet we własnym domu.

Wojciech Modest Amaro i niezwykłe doświadczenie na farmie

Wojciech Modest Amaro to właściciel pierwszej polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, ale… lokal już nie istnieje. Atelier Amaro działało w latach 2011-2020. Aktualnie restaurator prowadzi coś zupełnie innego. Farm Dining, bo tak nazywa się nowe przedsięwzięcie kucharza, to wyjątkowe doświadczenie kulinarne w ogrodzie Amaro. Restaurator może przygotować kolację dla 12 osób, która powstanie na bazie ekologicznych składników z jego prywatnego gospodarstwa. Koszt takiej przyjemności to około 1500 zł za osobę (luty 2023).

Zmiany w życiu byłego jurora Top Chefa nastąpiły niedawno, kiedy to pozbył się nie tylko Atelier Amaro, ale także zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Wszystko stało się kilka lat po tym, kiedy wraz z żoną nawrócili się i wkroczyli na ścieżkę wiary. Przenieśli się z Warszawy na wieś, gdzie właśnie założyli farmę, na której dziś możesz zjeść kolację za 1500 złotych. Wojciecha Modesta Amaro możesz kojarzyć także z programu Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia. W 2020 szef kuchni otrzymał bardzo ważne wyróżnienie kulinarne, czyli francuską nagrodę Grand Prix de l’Art de la Cuisine.

Mateusz Gessler i jego warszawska sieć

Mateusz Gessler to postać znana wielu, chociażby ze względu na nazwisko. Nie jest on jednak synem Magdy Gessler, ale restauratorka jest jego ciotką. Uczył się w szkole gastronomicznej w Szwajcarii, a jego wielką miłością jest kuchnia francuska. Niekiedy pojawia się w telewizji, przez kilka lat był jurorem w programie MasterChef Junior. W swoich restauracjach mieszka kuchnię polską z wpływami francuskimi.

Mateusz Gessler jest właścicielem już czterech warszawskich restauracji. Każda z nich jest jednak nieco inna od siebie. Pierwszą z nich była Warszawa Wschodnia. Później pojawiła się Ćma i Warszawski Sen (obie zlokalizowane w Hali Koszyki). Jego najnowszym dzieckiem jest restauracja DOCK19, która znajduje się przy Elektrowni Powiśle. Można tam zjeść potrawy inspirowane zarówno kuchnią europejską, jak i azjatycką.

Tadeusz Müller – co w rodzinie, to nie zginie

Tadeusz Müller to pierwszy syn Magdy Gessler, który pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w Hiszpanii. Nie prowadzi aktualnie własnych restauracji, ale jest autorem wielu projektów kulinarnych i odpowiada m.in. za powstanie znanej sieci ORZO, której punkty można odwiedzić w Warszawie, Poznaniu, Krakowie czy Wrocławiu. Wiedza i kreatywny umysł Müllera pozwalają mu na pomaganie innym osobom, które chcą otwierać własne lokale. Mężczyzna pracował m.in. przy tworzeniu menu do warszawskiej restauracji Roberta Lewandowskiego.

Tadeusz Müller zajmuje się sprzedażą cateringu dietetycznego Dieta z Liścia. Celem dań przygotowywanych w ramach tego projektu jest dostarczanie organizmowi wartości prozdrowotnych. Jedzenie jest naturalne, nieprzetworzone i w dużym stopniu roślinne. Tadeusz Müller znany jest ze swojego kreatywnego podejścia do kuchni, w której uwzględnia nie tylko wygląd i smak, ale także walory zdrowotne potraw.

Daniel Pawełek z Kieliszków na Próżnej

Daniel Pawełek w jednym z wywiadów wspomniał o tym, że jako młody chłopak wraz z Wojciechem Amaro udali się na wspólny wyjazd do Paryża. Oboje zapragnęli robić wielkie rzeczy i oboje rozpoczęli swoje kulinarne przygody poza granicami Polski. Pawełek pierwszą pracę na kuchni otrzymał w Londynie. Dziś może poszczycić się m.in. wyróżnieniem Forbesa dla najlepszego polskiego restauratora czy tym, że jego restauracje pojawiły się w przewodnikach Michelin.

Daniel Pawełek ma kilka restauracji w Warszawie. Cechuje je kuchnia europejska, ze szczególnym uwzględnieniem wysokiej klasy mięs. Miłość restauratora do mięsa widać idealnie w lokalu Koneser Grill. Znajduje się on w Centrum Praskim Koneser. Każda restauracja Pawełka jest od siebie inna, a jedną z popularniejszych jest lokal Kieliszki na Próżnej. To miejsce idealne do spędzenia wieczoru przy rewelacyjnym winie i jedzeniu, którym można dzielić się z bliskimi.

Damian Kordas i (nie)zwykłe bagietki

Damian Kordas to z wykształcenia weterynarz, który wygrał jedną z edycji programu MasterChef Polska. Jest autorem kilku książek kulinarnych, a jego działalność medialna wychodzi poza samo gotowanie. Brał udział w różnych programach telewizyjnych (np. Tańcu z gwiazdami), a poza tym jego przepisy można oglądać na kanale YouTube. Można powiedzieć, że to kulinarny influencer.

W 2022 roku otworzył swój lokal w Warszawie, który wcale nie serwuje wykwintnych dań czy nie ubiega się o gwiazdkę Michelin. Kordas postanowił sprzedawać wypasione bagietki, a swój biznes nazwał Warszawska Bagieta. Nazwy poszczególnych kompozycji w menu nawiązują do dzielnic Warszawy. Można tam zjeść zarówno klasyka z serem i pieczarkami, jak i nieco bardziej wymyślne propozycje. W kompozycjach bagietkowych znajdują się m.in. orzechy, włoskie wędliny, przeróżne sery czy trufle.

Agnieszka i Marcin Kręgliccy – rodzinny biznes

Agnieszka i Marcin Kręgliccy to rodzeństwo, od którego rozpoczął się wielki rodzinny biznes restauracyjny. Marcin Kręglicki pod koniec lat 80. XX wieku miał przyjemność otworzyć dla gości swój pierwszy lokal. Później jego współpracownicą została siostra Agnieszka, a jeszcze później do biznesu dołączyli inni członkowie rodziny i nie tylko. Dziś rodzina Kręglickich może pochwalić się pięcioma restauracjami w Warszawie – Santorini, Opasły Tom, Chainti, El Popo i Meltemi.

Poza tym Kręgliccy prowadzą catering, sklep i wiele innych okołojedzeniowych biznesów. Rodzeństwo znane jest widzom telewizji m.in. z własnego programu kulinarnego. Możesz także kupić kilka książek kucharskich sygnowanych ich nazwiskiem. Tym, co podoba mi się w ich biznesie najbardziej, jest to, że każda restauracja jest całkowicie inna. Przedstawia kuchnię z innego zakątka świata, a co najważniejsze – robi to dobrze. Wieloletnie doświadczenie i ekipa składająca się z mistrzów sztuki kulinarnej to nomen omen przepis na sukces.

Marcin Przybysz – nowa epoka kuchni

Marcin Przybysz to zwycięzca programu Top Chef, który prowadzi od jakiegoś czasu jedną z najbardziej niezwykłych restauracji w Warszawie. Epoka, bo o niej mowa, znajduje się przy ulicy Ossolińskich 3, w budynku Hotelu Europejskiego. Już sama lokalizacja może wskazywać na to, co można spotkać w środku. A chodzi tu o niesamowite doznania kulinarne w postaci menu degustacyjnego, które pewnie prędzej czy później otrzyma gwiazdkę Michelin.

Epoka to niezwykłe miejsce, w którym polska kuchnia pojawia się pod postaciami potraw pochodzących z różnych epok. Marcin Przybysz wpadł na świetny pomysł i wykorzystał książki kucharskie i receptury sprzed wieków, a następnie nieco je unowocześnił, by serwować swoim gościom fine dining na światowym poziomie. Epoka to miejsce zaskakujące, zachwycające smakiem i intrygujące formą podawanych dań. Ponadto wystrój wnętrza sprawia, że goście czują się, jakby znaleźli się w zupełnie innym świecie – pysznych doznań okraszonych nutą historii i tajemnicy. Nie ma chyba teraz w Warszawie lepszego miejsca na randkę w wersji fancy.

Magda Gessler – na deser

Na deser postanowiłem jeszcze przybliżyć Ci nieco znaną już zapewne sylwetkę Magdy Gessler. Postać o bujnych włosach słynie nie tylko z rzucania talerzami w Kulinarnych rewolucjach, ale także z najdroższego schabowego w stolicy. Kawał mięsa z zasmażaną kapustą można zjeść U Fukiera za niespełna 90 zł (luty 2023). Magda Gessler sygnuje swoim nazwiskiem jeszcze takie restauracje jak: Polka, Zielnik, Ale Gloria czy Słodki Słony – cukiernię, którą współtworzy z córką Larą.

Magda Gessler to już właściwie gwiazda i celebrytka, która działa wszędzie, gdzie się da. Wydaje książki, nagrywa programy, występuje na YouTube, bryluje na czerwonych dywanach i sprzedaje masę produktów reklamowanych własną twarzą (naczynia, garnki, przetwory itd.). To zdecydowanie najbardziej ikoniczna i memiczna postać polskiej sceny restauratorskiej i nie można odmówić jej wiedzy na temat dobrej kuchni.

Daj znać w komentarzu, którzy restauratorzy są Twoimi ulubionymi! A może byłeś w którejś z przywołanych przeze mnie restauracji? Jak wrażenia?

14 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

najnowsze wpisy

Jak zostać trenerem personalnym?

Chcesz zostać trenerem personalnym? Kluczem do odniesienia sukcesu w tej dziedzinie okaże się zdobycie wiedzy z zakresu fitness oraz uzyskanie