
Jägermeister to ziołowy, gorzki likier z Niemiec stworzony z sekretnej mieszanki 56 ziół, owoców i przypraw o zawartości alkoholu etylowego 35% obj. Jest to popularny alkohol zamknięty w stylowej, zielonej butelce z krzyżem unoszącym się nad głową jelenia, którą z pewnością nie raz widziałeś w barze, czy sklepie. Z pewnością mógł ci utkwić w pamięci, bo nietrudno z nim przesadzić. Zazwyczaj pije się go w formie shotów, ale jest też składnikiem pysznych drinków, który nadaje im złożony, ziołowy smak. To jak pić Jagera i rozkoszować się jego aromatem?
Jagermeister – co oznacza nazwa i logo na butelce?
Receptura Jagermeistera nie zmieniła się, odkąd została wynaleziona w 1934 roku. Pilnie strzeżony przepis na Jagermeistera ożywiają mistrzowie gorzelnictwa. Najpierw dokładnie ważą poszczególne składniki i przekształcają je w różne suche mieszanki. W procesie maceracji zioła są umieszczane w mieszaninie alkoholu i wody na kilka tygodni w celu wydobycia składników smakowych, takich jak olejki eteryczne. Następnie mistrzowie destylacji mieszają różne maceraty z podstawowym materiałem: sercem i duszą legendarnego smaku Jagermeistera. Czterysta czterdzieści pięć potężnych dębowych beczek jest przechowywanych w drewnianej piwnicy na beczki Wolfenbüttel. W tych beczkach podstawowy materiał Jagermeistera, który może „oddychać” i dojrzewać w całkowitym spokoju przez około rok. W tym czasie mistrzowie destylacji sprawdzają postępy, aż do osiągnięcia odpowiedniego smaku Jagermeistera. Zanim znane na całym świecie zielone butelki będą mogły zostać napełnione gotowym trunkiem, baza musi zostać najpierw wzbogacona czystą wodą, alkoholem, cukrem karmelizowanym i cukrem płynnym. Dopiero wtedy uzyskuje się znanego Jagermeistera.
Ciemnozielona szklana butelka Jägermeistera jest tak samo wyraźna i przesiąknięta historią, jak sam likier. Od samego początku Curt Mast uważał, że wysokiej jakości, stabilna butelka jest ważna dla tego doskonałego likieru ziołowego. Aby znaleźć swoją idealną butelkę, wynalazca Jagermeistera musiał być kreatywny, więc poddał kilka różnych modeli testowi na pękanie. W domu we własnej kuchni Curt Mast upuszczał butelki na twardą drewnianą podłogę z wysokości (co prawdopodobnie nie podobało się jego żonie). W ten sposób znalazł niezawodny model: charakterystyczną, zieloną butelkę Jagermeistera, którą wszyscy znamy do dzisiaj. Curt Mast był zapalonym myśliwym, podobnie jak wielu mu współczesnych w tamtym czasie, więc poświęcił swój wynalazek myśliwym, ponieważ „Jagermeister” dosłownie oznacza „mistrz łowiecki”. Był to termin, który był dobrze znany w regionie Wolfenbüttel ze względu na wielowiekową tradycję łowiecką. Na przednią etykietę butelek Jagermeistera Curt wybrał wiersz Oskara von Riesenthala, towarzysza myśliwego: „Das ist des Jägers Ehrenschild, daß er beschützt und hegt sein Wild, weidmännisch jagt, wie sich’s gehört, den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.” co oznacza: „Znakiem godności jest Łowczego, Że chroni on zwierzynę Jego, Poluje on, jak przystało, Stworzenie swe szanuje całe.” Dla Curta znakiem rozpoznawczym napoju musiał być legendarny jeleń z błyszczącym krzyżem między rogami. Sam jeleń, który według legendy pojawił się przed niecywilizowanym myśliwym i uczynił z niego chrześcijanina: myśliwego, który później stał się patronem wszystkich myśliwych, św. Hubertusem. Jeleń Hubertus jest znakiem towarowym firmy Jagermeister od 1935 roku i, podobnie jak napis, jest chroniony znakiem towarowym.
Jak pić Jagermeistera?
Jägermeister ma charakterystyczny ziołowy smak, dlatego szczególnie pasuje do wszelkiego rodzaju cytrusów i owoców. Dzięki kwaśnemu posmakowi cytrusów, jego gorzki, charakterystyczny smak jest nieco przełamany i taki napój zyskuje na świeżości. Jägermeister może być także dodawany do różnego rodzaju lodów, deserów, czy owoców, aby wzmocnić ich smak i wspomóc trawienie. Trunek ten również bardzo dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju przypraw, takich jak: imbir, cynamon, goździki, czy lukrecja, czyli tych, które już same w sobie znajdują się w tym alkoholu, ale dodanie ich to drinka jeszcze bardziej podbija smak konkretnego aromatu przyprawy. Alkohol ten może być dodawany również do herbaty, dzięki czemu zyska ona jeszcze bardziej rozgrzewające właściwości.
Jagermeister to nie tylko shoty i Jagerbomba
Do czego pasuje likier ziołowy lub z czym należy go mieszać? Najpopularniejsze drinki z tym trunkiem to tzw. jagerbomb. Popularne koktajle z Jagermeisterem zawierają szeroką gamę składników, od soków owocowych i innych alkoholi po tonik, colę, mrożoną herbatę lub napoje energetyczne, takie jak Red Bull. Należy pamiętać, aby ten napój porządnie zmrozić, by najlepiej wyczuć ten ziołowo-korzenny smak. Można nawet uszlachetnić nim mleko lub kakao i zimą podawać je jako gorący napój z kopnięciem. Trunek ten ma właściwości wspomagające układ trawienny.
W jakiej temperaturze serwować Jagermeistera?
Jagermeistera podaje się w temperaturze -18 stopni Celsjusza. Jak tylko zostanie on przelany do plastikowej butelki, można go zamrozić. Należy zadbać o to, aby zapewnić temperaturę -18°C, ponieważ sznaps faktycznie zamarza tylko w tej temperaturze. Co ciekawe trunek ten można mrozić na wiele lat. Mrożony Jagermeister można przechowywać przez kilka lat. Utrzymuje się on wtedy podobnie długo jak w temperaturze pokojowej. Powodem długiego okresu przydatności do spożycia jest to, że ma on bardzo wysoką zawartość alkoholu – 35%. Alkohol z kolei ma działanie konserwujące, dzięki czemu zapewnia długi okres przydatności do spożycia. Jak go później rozmrozić? Należy go po prostu wyjąć z zamrażarki i pozostawić na kilka minut do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Następnie można go natychmiast podać i delektować się schłodzonym.
Z czym najlepiej pić Jagermeistera?
Z czym można łączyć Jagera? Obecnie jest to trunek, który łączony jest praktycznie ze wszystkimi możliwymi alkoholami i sokami. Bardzo często zestawiany jest z piwem, ponieważ połączenie goryczy piwa i intensywnej ziołowej nuty Jagera tworzy ciekawą kompozycję smakową. Choć będzie on dodatkiem idealnym nie tylko dla gorzkich piw, ale również słodkich. Bardzo często łączony jest z colą, aby uzyskać fajne orzeźwiające drinki. Możemy go łączyć również z różnego rodzaju sokami, najczęściej z sokiem pomarańczowym, wtedy do czynienia mamy z tak zwanym Jagermeister Orange. Może być dodawany również do różnego rodzaju herbat — zarówno tych na ciepło jak i schłodzonych. Jeżeli podajemy go w postaci zimnych napoi, pamiętajmy, żeby był chłodzony do minus 18 stopni Celsjusza, aby zapewnił nam odpowiednie właściwości smakowe. Bardzo często Jager jest dodawany do szotów, czyli małych drinków na jeden raz. Łączony jest wtedy z sokiem, innym alkoholem lub owocami takimi jak limonka czy pomarańcza. Drinki na bazie tego ziołowo- korzennego niemieckiego likieru możemy robić korzystając z wódki, red bulla, martini, coca-coli, czy syropów barmańskich.
10 przykładów wybitnych drinków z Jagermeisterem
Klasyczny z sokiem i napojem energetycznym long drink
Składniki: 40 ml Jagermeistera, sok wiśniowy, pomarańczowy, napój energetyczny, cola do uzupełnienia. Przygotowanie: Likier ziołowy wlać do szklanki typu long drink i uzupełnić jednym z wyżej wymienionych składników. Udekoruj skórką z pomarańczy lub cytryny i oczywiście nie powinno zabraknąć również kostek lodu. Jeśli lubisz wypić swojego myśliwego z redbullem, zdecydowanie powinieneś spróbować Latającego Jelenia. Tutaj wkładasz małą butelkę Jagermeistera do wysokiej szklanki, zalewasz całość napojem energetycznym i obie mieszają się tylko w ustach, gdy je pijesz.
Łowca małp
Ta bardzo owocowa mieszanka będzie idealna zwłaszcza latem. Składniki: 40 ml Jägermeistera, sok bananowy do uzupełnienia. Przygotowanie: Super łatwe i szybkie, tutaj wymagana jest taka sama procedura jak w przypadku opisanego powyżej long drinka.
Herbata Jagermeistera – Jägermeister Hunter’s Tea
Najlepsza jest herbata jagodowa lub owocowa, ale tak naprawdę nie chcę tutaj ustalać zbyt surowych wytycznych, po prostu spróbuj. Składniki: 40 ml Jägermeistera, herbata (schłodzona) do uzupełnienia. Przygotowanie: Przygotuj herbatę, wlej Jägermeistera do szklanki typu long drink, dodaj kostki lodu, a następnie połącz z herbatą. Aby uzyskać powiew świeżości, udekoruj skórką z cytryny lub limonki.
Jagermeister-Pernod
Ta mieszanka znana jest od czasów naszych babć i nadal cieszy się popularnością. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ smakuje naprawdę pysznie. I nie powinieneś zafundować sobie zbyt wielu takich drinków. Jeśli chodzi o proporcje mieszania, istnieją różne opcje. Na przykład 2/3 Jägermeister i 1/3 Pernod, każdy musi znaleźć dla siebie optymalne proporcje. Składniki: Pernod, Jägermeister. Przygotowanie: Wymieszaj oba alkohole i dodaj kostki lodu.
Kakao Jagermeistera
Jägermeister mix następny poziom: kolejna gorąca wskazówka i genialna zmiana, o której możesz jeszcze nie wiedzieć. Składniki: 40 ml, Jägermeistera, zimne kakao do uzupełnienia. Przygotowanie: Kup czekoladę do picia lub przygotuj ją w domu i wymieszaj z Jägermeisterem. Dodaj kostki lodu, aby uzyskać pyszną, lodowatą przyjemność.
Myśliwy – starszy leśniczy
Marakuja i limonki są idealnymi partnerami podczas mieszania Jägermeistera i razem dają znakomity wynik. Nawiasem mówiąc, przepis pochodzi z oficjalnej strony internetowej Jägermeister. Składniki: sok z limonki, 40 ml Jägermeistera, 40 ml soku z marakui, 40 ml soku z limonki, cynamon. Przygotowanie: Wstrząśnij Jägermeisterem, sokiem z marakui i sokiem z limonki i przelej do wysokiej szklanki pokruszonym lodem. Na koniec posyp napój odrobiną cynamonu, udekoruj skórką z pomarańczy i ciesz się jego smakiem!
Surfer na kwasie
Przyprawy i zioła z Jägermeister w połączeniu z owocowym i egzotycznym kokosem i ananasem. Składniki: Rum kokosowy 30 ml, Jägermeister 30 ml, 30 ml soku ananasowego. Przygotowanie: Ułóż wszystkie składniki razem na kostkach lodu w wysokiej kulce i dobrze wymieszaj — gotowe! Świeżo wyciśnięty sok jest oczywiście najlepszy, w przeciwnym razie podczas zakupów upewnij się, że zawartość owoców wynosi 100 procent.
Jagermeister Mule
Moscow Mule jest niezwykle popularne, a do tego można je nieco zmodyfikować za pomocą likieru ziołowego. Składniki: Piwo imbirowe 40 ml, Jägermeister 20 ml, sok z limonki. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem z kostkami lodu umieścić w wysokiej szklance i udekorować ćwiartką limonki.
Shot Jäger – Bourbon
Składniki: 20 ml Jägermeistera, 20 ml Bourbonu. Przygotowanie: Wlej oba alkohole razem do kieliszka i zetrzyj do shota skórkę z cytryny
Łowca Rudi
Składniki: 20 ml Jägermeistera, 20 – 30 ml piwa. Przygotowanie: Piwo i piana piwna są wylewane na Jägermeistera. Ta kombinacja na początku wydaje się odważna, ale warto wypróbować.