w czym nie podgrzewac jedzenia w mikrofali

Większość osób ma w swojej kuchni mikrofalówkę. Jest przydatna w szczególności w sytuacjach, gdy potrzebujesz zjeść coś na szybko i nie masz czasu na stosunkowo czasochłonne podgrzewanie na płycie czy w piekarniku. Do mikrofali nie można jednak wkładać wszystkiego. W urządzeniu nigdy nie powinny się znaleźć m.in. metal i aluminium. Dlaczego?

Co się dzieje, gdy włożymy metal i aluminium do mikrofali?

Kuchenka mikrofalowa umożliwia ekspresowe i wygodne podgrzanie posiłków, wobec czego wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez tego urządzenia. Niektórzy używają mikrofalówki również po to, aby rozmrozić jedzenie, co bez wątpienia jest o wiele szybsze niż np. przeniesienie go zamrażalnika do lodówki na całą noc. Jednak należy pamiętać, że do mikrofali nie można włożyć wszystkiego. Podgrzanie naczyń wykonanych z niektórych materiałów jest szkodliwe i może spowodować uszkodzenie sprzętu, a nawet pożar czy wybuch.

Wśród nich wymienia się metal i aluminium. Co dzieje się po włożeniu metalowych sztućców i innych elementów zastawy stołowej do mikrofalówki? Materiał oddziałuje z promieniowaniem wytwarzanym przez urządzenie. W momencie, gdy na metalowym pojemniku znajduje się jakakolwiek krawędź bądź nierówność gromadzą się tam ładunki powstałe w wyniku działania mikrofali. To z kolei przekłada się na wysokie napięcie, a więc w praktyce widoczne iskry, które mogą uszkodzić sprzęt, a w najgorszym przypadku doprowadzić do pożaru.

Podobnie samo sytuacja ma się w przypadku aluminium, czyli m.in. tacek wykorzystywanych do pieczenia potraw na grillu czy aluminiowych misek i innych naczyń. Takowe bardzo szybko się podgrzewają wytwarzając spore iskry i powodując ryzyko zajęcia sprzętu. Zasada jest więc prosta – do mikrofalówki nie wkłada się metalu i aluminium. Pamiętaj, że najczęściej to właśnie z metalu są wykonane sztućce, o których bardzo łatwo zapomnieć, wkładając do mikrofalówki jakieś danie na szybko.

Czego jeszcze nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej?

Aluminium i metal to nie wszystko. Istnieje jeszcze wiele innych materiałów, których nie powinieneś wkładać do mikrofalówki, bo może to skutkować mniejszą bądź większą katastrofą w kuchni lub ciepłym posiłkiem, którego nie będziesz już mógł zjeść ze względu na szkodliwe substancje.

Posrebrzane i pozłacane naczynia oraz sztućce

Pozłacana i posrebrzana zastawa stołowa z pewnością jest ładna, jednak trzeba się z nią właściwie obchodzić. Jedną z zasad jest właśnie niewkładanie takich naczyń do kuchenki mikrofalowej. Pamiętaj, że na niektórych elementach zastawy srebrne czy złote zdobienia są bardzo subtelne i na pierwszy rzut oka możesz nie zwrócić na nie uwagi.

Podczas podgrzewania tych metali szlachetnych w mikrofali również pojawią się iskry, które mogą przerodzić się w pożar. Wszystko przez prądy wirowe i szybkie nagrzewanie materiału. Nie radzę więc eksperymentować na tej płaszczyźnie.

Styropian

Styropian jest materiałem bardzo często wykorzystywanym do produkcji pojemników na jedzenie. To właśnie w nich najczęściej wydawane są posiłki na wynos z restauracji. Co prawda wygodnie byłoby w ten sposób podgrzać je w kuchence mikrofalowej, jednak absolutnie nie wolno tego robić.

Tutaj ryzykuje się nie tylko pożarem czy uszkodzeniem sprzętu, ponieważ styropian może się zwyczajnie stopić. W jego składzie znajdują substancje, które w wyniku topienia wnikną do jedzenia. Jak już pewnie się domyślasz są one niebezpieczne dla zdrowia.

Plastik

Raczej nie powinno zaskakiwać także to, że do mikrofali nie wkłada się plastikowych pojemników. W tym przypadku podgrzewanie również powoduje topnienie, a co za tym idzie wydzielanie toksyn, w tym substancji rakotwórczych.

Papier

Niebezpiecznym połączeniem są także mikrofale i torby wykonane z papieru, do których bardzo często wkłada się żywność. Wszystko za sprawą składników wykorzystywanych do produkcji papieru, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwie substancje i spowodować pożar.

Jajka

Dla jasności – w kuchence mikrofalowej można podgrzewać posiłki zawierające jajka. Nie powinno się jednak wkładać do niej jajek w skorupce, bez względu na to, czy są ugotowane, czy nie, bo zwyczajnie wybuchną.

W czym odgrzewać posiłki w mikrofali?

No dobrze, w czym w takim razie najlepiej podgrzewać posiłki przy pomocy kuchenki mikrofalowej? W zasadzie użytkownicy mikrofalówek mają tu szerokie pole do popisu. Naczynia i pojemniki mogą być wykonane m.in. ze szkła i ceramiki (bez wcześniej wspomnianych srebrnych i złotych zdobień).

Współcześnie producenci wprowadzają na rynek wiele akcesoriów kuchennych z innych materiałów, które z powodzeniem można włożyć do mikrofalówki. Warto więc sprawdzać ich opisy uwzględniające właśnie tę możliwość (lub jej brak). Zazwyczaj znajdują się one na naklejkach umieszczonych na zewnętrznej części dna naczynia.

Pamiętaj również, aby zawsze podgrzewać jedzenie w pojemnikach ze zdjętymi pokrywkami. Inaczej bardzo prawdopodobne, że rozerwie je ciśnienie. Warto mieć na uwadze wszystkie powyższe wskazówki. W szczególności, jeśli jesteś fanem jedzenia na szybko.

8 / 100

Dodaj komentarz