popularnosc food truckow

Food truck to mobilna restauracja, w której jedzenie serwowane jest prosto z okienka furgonetki. Chociaż gastrobusy nie są nowym wynalazkiem, to w ostatnich czasach zyskały oszałamiającą popularność. Obecnie food trucki można spotkać w większości miast. Restauracje na czterech kółkach przygotują Ci pizzę, chińszczyznę, burgera i co jeszcze tylko dusza zapragnie!

Food truck – co to jest?

Food truck to najprościej rzecz ujmując furgonetka, z której serwuje się jedzenie. Kuchnia na czterech kółkach jest obecnie niezwykle popularnym zjawiskiem w Europie oraz w Stanach Zjednoczonych, które są jej kolebką. Jednak warto wiedzieć, że restauracyjne ciężarówki nie są wcale nowym wymysłem.

Historia food trucków sięga XIX wieku, a ich prekursorem jest amerykański poganiacz bydła – Charles Goodnight. Po zakończeniu wojny secesyjnej hodowcy zwierząt przybrali nieco koczowniczy tryb życia. W celu znalezienia dogodnych pastwisk stale przemieszczali się wzdłuż i wszerz kraju. Łatwo można się domyślić, że wielotygodniowe podróże nie sprzyjały wygodnemu przygotowywaniu posiłków.

Jednak wspomniany bohater okazał się na tyle pomysłowy, że znalazł rozwiązanie gastronomicznego problemu. Charles Goodnight odkupił od amerykańskiej armii dużą furgonetkę, którą wyposażył w niezbędne sprzęty kuchenne. Dzięki temu mógł przygotowywać w niej ciepłe posiłki dla siebie oraz towarzyszących mu kowbojów.

Z czasem pomysł spopularyzował się też w innych kręgach. Mobilne jadłodajnie zaczęły pojawiać się przy dużych fabrykach, a później opanowały ulice miast. Największy rozwój food trucków miał miejsce w latach 50. i 60. ubiegłego wieku. Dziś restauracje na czterech kółkach wciąż cieszą się uznaniem wielu osób.

Jakie jedzenie można kupić w food trucku?

Dania serwowane z pierwszego food trucka były dość proste. Dziewiętnastowieczny poganiacz bydła nie był wykwintnym kucharzem i dlatego gotował rzeczy takie jak fasolka, placki ziemniaczane, wieprzowina czy wołowina. Jednak wzrost popularności mobilnych restauracji wpłynął na poszerzenie się ich menu.

Gastrobusy zaczęły serwować m.in. hot dogi, burgery, zapiekanki czy frytki. Wśród food trucków pojawiły się także te sprzedające lody. Chyba każdy kojarzy amerykańskie filmy, w których po osiedlach zasuwały furgonetki z charakterystyczną melodyjką działająca na dzieci jak magnes.

W każdym razie food trucki serwowały niegdyś głównie fast foodowe przekąski, które były idealne na wynos. Jednak obecnie mobilne restauracje oferują o wiele więcej niż niezdrowe dania na szybko. Dziś w gastrobusach można kupić potrawy najróżniejszych kuchni. Azjatyckie makarony, meksykańskie tacos, włoskie pizze czy indyjskie dania ryżowe to tylko niektóre z posiłków, które dostaniesz w food truckach. Naprawdę jest w czym wybierać!

Szybko i smacznie, czyli dlaczego ludzie kochają gastrobusy?

Popularność food trucków nie wynika jedynie z ich mobilności. Gastrobusy podbiły serca ludzi również ze względu na to, że są szybką i smaczną alternatywą dla posiłku w klasycznych restauracjach. Złapanie przekąski z food trucka jest o wiele łatwiejsze niż składanie zamówienia w lokalu.

W przypadku gastronomicznej ciężarówki nie musisz szukać stolika w ograniczonym pomieszczeniu. Obok food trucków zazwyczaj znajdują się stoliki, przy których można przycupnąć i zjeść zakupiony posiłek. Jednak jedzenie bierzesz na wynos, więc tak naprawdę możesz usiąść z nim gdziekolwiek – nawet na ławce w parku.

Tym, co jeszcze wyróżnia food trucki, jest relatywnie krótka karta dań. Mobilne budki mają zazwyczaj niewiele pozycji w menu, ponieważ minimalistyczna kuchnia nie pozwala na wydziwianie z różnymi potrawami. Wbrew pozorom ograniczony jadłospis nie jest w tym przypadku wadą.

Mała ilość dań to większe prawdopodobieństwo, że kucharze mają je opracowane na tip-top. Ograniczone menu zapewnia też łatwiejszy wybór – na pewno nie jestem jedyną osobą, która przy rozbudowanej karcie nie może się zdecydować na konkretną potrawą!

Dodatkowym atutem jedzenia z food trucków jest to, że zostaje ono przygotowane dosłownie na Twoich oczach. Nie ma więc opcji, żeby ktoś wciskał Ci nieświeże czy odmrażane danie.

Potrawy z food trucków często są też tańsze niż w klasycznych restauracjach. Właściciele gastrobusów mają zdecydowanie mniej wydatków niż posiadacze normalnych lokali i dlatego mogą oferować swoim klientom atrakcyjne ceny. Dzięki temu łatwo możesz spróbować różnych smaków świata.

Gdzie można znaleźć food trucki?

Z roku na rok food trucki stają się coraz bardziej popularne. Obecnie można je spotkać tak naprawdę w większości średnich oraz dużych miast. W Polsce funkcjonuje około 4 tysięcy mobilnych restauracji, więc rzeczywiście całkiem sporo.

Gastrobusy najczęściej można znaleźć na imprezach masowych typu koncerty, festyny, jarmarki czy różnorodne festiwale. W końcu kulturalne wydarzenia przyciągają dużo ludzi, którzy są potencjalnymi klientami. Jednak plenerowe eventy nie są jedynym okazjami do skosztowania food truckowych smakołyków.

Mobilne restauracje często pojawiają się także przy galeriach handlowych czy w okolicy korporacyjnych biurowców. Dlatego są dobrą opcją na szybki lunch podczas weekendowych zakupów lub w czasie obiadowej przerwy pracowniczej.

Food trucki można też znaleźć w miejscach wypoczynkowych. Gastronomiczne budki nad jeziorem czy morzem to widok, który w dzisiejszych czasach nikogo nie dziwi. Mobilne restauracje coraz częściej parkują również w pobliżu parków. Zielone otoczenie zdecydowanie sprzyja jedzeniu na świeżym powietrzu.

Food truck jako sposób na biznes

Popularność food trucków sprawia, że prowadzenie mobilnej restauracji jest całkiem ciekawym pomysłem na biznes. Warto jednak pamiętać o wymogach i ograniczeniach, które wiążą się z prowadzeniem czterokołowej jadłodajni.

Już przy komponowaniu wyposażenia food trucka musisz wziąć pod uwagę pewne nakazy sanepidu. Wnętrze gastrobusa musi być wykonane z gładkich powierzchni, które są łatwe w czyszczeniu. Dodatkowo wszelkie nawierzchnie (łącznie z blatem) nie mogą być nasiąkliwe, ponieważ grozi to zapleśnieniem.

Oprócz tego w ruchomym punkcie gastronomicznym muszą znajdować się aż trzy zlewy. Po co ich tyle? Już tłumaczę. Jeden zlew przeznaczony jest na zmywanie naczyń, w drugim należy myć produkty spożywcze, a trzeci powinien pełnić funkcję umywalki do rąk. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że w mobilnej restauracji musi być zarówno ciepła, jak i zimna woda. Będziesz więc potrzebować podgrzewacza.

Lodówki oraz chłodziarki w food truckach muszą być wyposażone w termometry umożliwiające monitorowanie temperatury. Warto wziąć pod lupę również zasady przechowywania żywności. Pamiętaj, że surowe mięso może mieć w sobie bakterie, a więc nie wolno trzymać go razem z tym przetworzonym. Najlepszym sposobem na utrzymanie ładu w lodówkach jest stosowanie szczelnie zamykanych pojemniczków.

Podczas planowania rozkładu food trucka trzeba też pamiętać o wydzieleniu miejsca na szafkę do składowania środków czystości. W końcu nie można przechowywać jej razem z żywnością. Oprócz tego pomyśl też o przestrzeni, w której będzie można schować odzież zmienną. Nigdy nie powinieneś gotować w ciuchach, które ubierasz jeszcze w domu. Postępując w ten sposób, możesz łatwo narazić spożywkę na kontakt z brudem i bakteriami.

Właściciele food trucków muszą pomyśleć też o technicznych elementach takich jak gaśnica, baniaki na ścieki czy w końcu księgi HACCP GMP/GHP (system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności). Jeśli już wszystko jest gotowe, to przed rozpoczęciem pracy trzeba jeszcze uzyskać zgodę sanepidu.

Formalności, formalności, formalności… No trochę ich jest i niestety to jeszcze nie koniec. Kiedy już wszystko dopniesz na ostatni guzik i będziesz chciał rozpocząć prowadzenie restauracji, wtedy musisz jeszcze znaleźć miejsce na food trucka. Wybór lokalizacji uzależniony jest nie tylko od Twojego widzimisię, ale i od decyzji właściciela ziemi. Przed zaparkowaniem ciężarówki musisz uzyskać od niego zgodę na postój.

Na początku przygody z prowadzeniem food trucka jest całkiem sporo rzeczy do ogarnięcia. Trzeba też nieźle zainwestować w auto oraz sprzęt kuchenny. Jednak jak tylko rozwiniesz biznes, to zobaczysz, że warto się było natrudzić.

Czy food trucki są sezonowe?

Food trucki kojarzą się głównie z ciepłymi porami roku. W końcu to wtedy ludzie najchętniej wychodzą z domów, aby spędzać czas na świeżym powietrzu. Można więc powiedzieć, że najlepszy sezon dla food trucka to ten wiosenno-letni.

Chociaż jesienią czy zimą obroty mogą spaść, to nie znaczy, że trzeba od razu całkowicie zamykać interes. Dobrze wyposażona i ocieplona ciężarówka może funkcjonować nawet w trackie chłodniejszych dni. Końcówka roku to świetny czas na wprowadzenie sezonowego menu, które z pewnością przyciągnie klientów.

17 / 100

Dodaj komentarz