odopiwednie szklo do alkoholu

Nawet jeżeli nie jesteś specjalistą od szkła przeznaczonego do spożywania alkoholu – wiesz, że nie wypada podać swoim gościom 30-letniej whisky w kubku od herbaty. Niestety, istnieje więcej sposobów na popełnienie towarzyskiego faux-pas podczas wspólnego raczenia się trunkiem. Poza samym savoir-vivre odpowiednio dobrane naczynie pozwoli cieszyć się pełnią aromatów oferowanych przez wybrany napój. Warto, żebyś dowiedział się jakie szkło powinieneś mieć w swojej kolekcji, a ja Ci w tym pomogę!

Whisky, koniak, wódka, brandy – po co pić alkohole w różnym szkle?

Kieliszki i szklanki – szkło cienkie, grube; z nóżką albo bez; zwężające się ku górze lub ku dołowi… Nie będę ukrywać, jest tego sporo i na samym początku może zakręcić Ci się w głowie od nadmiaru informacji. Może zastanawiasz się, po co w ogóle dbać o odpowiednie szkło do spożywania alkoholu? Pierwszym powodem jest zadbanie o samą estetykę całego procesu i rytualizmu zdarzenia. Oczywiście, gdybyś się uparł, mógłbyś napić się nawet prosto z butelki, ale… sam przyznasz, że w ten sposób pozbawiłbyś się klasy i najprawdopodobniej straciłbyś sporo w oczach swoich znajomych. W końcu będąc prawdziwym gentlemanem, po alkohol sięgasz w celach degustacyjnych, a nie po to, żeby upić się na szybko przed imprezą właściwą.

Drugim powodem jest już wspomniana degustacja – jeżeli masz już jakiekolwiek pojęcie o alkoholu, to wiesz, że każdy trunek ma swoją moc, barwę, fakturę i indywidualne nuty smakowe. Żadne dwie whisky nie smakują dokładnie tak samo, wina z różnych rejonów różnią się od siebie nawet zapachami. Niektóre piwa charakteryzują się wyraźną goryczką, a inne kwasowością; nawet pozornie nieskomplikowane wódki różnią się doświadczeniem, które oferują. Odpowiednio dobrane szkło pozwoli wyciągnąć wszystkie te aspekty na wierzch, tak, aby doświadczanie ich w sposób poprawny przyszło Ci z łatwością. Innymi słowy, naczynie, z którego pijesz, ma wpływ na smak.

Ostatnim powodem, chociaż tak samo istotnym, jest według mnie… nowy temat do rozmów. Niezależnie od tego, kim jest Twój rozmówca; czy jest nim szef na kolacji biznesowej; czy Twoja partnerka życiowa na randce z okazji rocznicy – istnieje duża doza prawdopodobieństwa, że będą zachwyceni możliwością dowiedzenia się czegoś nowego od Ciebie. Ludzie lubią ciekawostki, lubią uczyć się nowych rzeczy – jeżeli chcesz stanąć na wysokości tego zadania i sprawić, że podczas następnych spotkań wszystkie oczy będą skierowane na Ciebie – zapraszam Cię do dalszego czytania.

Rodzaje kieliszków do wina

Spotkałeś się kiedyś ze stwierdzeniem, że wino przed spożyciem musi pooddychać? Jeżeli zastanawiałeś się kiedykolwiek, o co chodzi w tym powiedzeniu – śpieszę z wytłumaczeniem. Wino, które ma kontakt z powietrzem (tlenem), rozwija szybciej swój bukiet aromatyczny. Jest to szczególnie zauważalne w przypadku wina czerwonego, które ma bardziej skomplikowaną strukturę.

Na smak wina wpływa wiele czynników. Zaczynając – to jaka była pogoda podczas uprawy winorośli (zarówno temperatura, częstotliwość występowania opadów, jak i samo nasłonecznienie), skład wykorzystywanej w tym celu gleby i sam szczep, który został wybrany do produkcji wina. Następnie istotny jest proces fermentacji, jego czas trwania i wysokość temperatury towarzyszącej. Na walory smakowe wpływa nawet stopień dostępu do tlenu już podczas samej produkcji. Takich części składowych jest oczywiście więcej i gdybym miał rozpisać się bardziej, myślę, że mógłbym przeznaczyć w tym celu cały artykuł. Niemniej jednak, wracając do tematu przewodniego, chyba zgodzisz się ze mną, że biorąc pod uwagę, jak misternym wyzwaniem jest przygotowanie jednej butelki wina – szkoda byłoby zmarnować je, korzystając z nieodpowiedniego szkła. Tym bardziej że te do wina należą do jednych z najbardziej efektownych i eleganckich kieliszków.

Do wina czerwonego

Kieliszki do wina czerwonego powinny być duże, szerokie i wysokie. To, jak bardzo pękata powinna być czasza w wybranym przez Ciebie szkle, zależy od samego wina – w przypadku tych o bardziej skomplikowanym smaku, duża powierzchnia będzie pomocna w uwalnianiu aromatu. Dzieje się tak, ponieważ dzięki temu alkohol jest w stanie sprawniej uczestniczyć w procesie oddychania.

Wino o bardziej skomplikowanym smaku to zazwyczaj takie, które leżakowało dłużej. Nie jest to niezawodna zasada, aczkolwiek powinna wystarczyć Ci przy budowaniu fundamentów swojej wiedzy. Takie czerwone wina powinieneś nalewać do kieliszka w mniejszej ilości, nawet mniejszej niż sugerowane zazwyczaj 1/3 wysokości.

Do wina białego

Kieliszki do wina białego są odrobinę węższe i wyższe. Różnią się również rozmiarem pękatej czaszy – wino białe ma delikatniejszy aromat i nie potrzebuje aż tak dużej powierzchni, by uwolnić całkowicie swój aromat. Co więcej, mniejsza średnica powoduje kumulowanie się go, co potęguje doznania dla Twoich kubków smakowych. Ponadto taka budowa szkła powoli spowolnić proces ogrzewania danego alkoholu.

Do wina różowego

Do wina różowego najlepiej przygotować kielich z cienkiego szkła, o pękatej, ale nadal wąskiej budowie. Podawany w nich trunek zachowa długo niską temperaturę i będzie świetnie prezentować się na stole ogrodowym.

Do szampana

Szkło, którego poprawne rozpoznanie zazwyczaj nie sprawia problemu nikomu. Wina musujące i szampany podaje się w smukłych, wysokich kieliszkach, przypominających wyglądem tulipan, zakończonych długą nóżką. Serwowany w nich napój trzyma długo gaz, a budowa naczynia powoduje długie utrzymanie odpowiedniej temperatury trunku.

Szklanki do piwa

Przyznam się, że nie jestem piwoszem. Uważam jednak, że obecnie nastały bardzo dobre czasy dla osób, które nimi są. Będące wcześniej rzadkością piwa rzemieślnicze, są dostępne teraz od ręki, nawet w sklepach niespecjalistycznych. Warto sięgnąć po nie w przerwie od mocnych alkoholi, a nadają się szczególnie na spotkania nieformalne.

Główna klasyfikacja, tego złocistego trunku, przeprowadzona jest w rozróżnieniu na sposób wykorzystanej przy jego produkcji fermentacji.

Wyróżnia się dwie standardowe pojemności butelek piwa, czyli 330 ml i 500 ml. Nie bez powodu – większość naczyń przystosowanych do picia piwa pozwala pomieścić właśnie tyle trunku.

Kufle

Kufle to zdecydowanie najpopularniejsze szklanki z całej gamy wszystkich, przeznaczonych do tego rodzaju alkoholu. Są z grubego szkła i mają grube dno, a całość wieńczy ucho, za które użytkownik je trzyma. Przeznaczone są do spożywania piw z gęstą pianką, o ciemnej barwie – chociaż nadadzą się również na mocniejsze lagery. Jeżeli kiedykolwiek będziesz w sytuacji, w której nie będziesz wiedział, które szkło nadaje się najbardziej, a będziesz musiał podjąć szybką decyzję – wybierając kufel, nigdy nie popełnisz dużego błędu.

 Pinta

Pinta, jak podpowiada sama nazwa, to szklanka, która mieści dokładnie pintę napoju. A ile to jest pinta? To zależy. Imperialna oznacza 568 ml, a amerykańska to 473 ml, u nas jednak popularniejsze jest to pierwsze znaczenie. Szklanka szeroka, rozszerzająca się ku górze, bez żadnego uchwytu – nadaje się nalewania piw posiadających bogaty aromat. IPA, AIPA, portery i również stouty – pinty stanowią idealne miejsce właśnie dla tych piw.

Pilsner flute

Początkowo przeznaczone dla piw typu pilsner, ale obecnie wykorzystywane przy prawie każdym rodzaju. Cienkie i wysokie szkło, przypominające wyglądem pintę. Jeżeli kiedykolwiek zamawiałeś piwo w barze, to dostałeś je najprawdopodobniej w pilsner flute. To kolejny bezpieczny wybór, tuż obok kufla.

Tulip

Tulip przypomina pokal, z tą różnicą, że posiada profilowaną czarkę przypominającą kwiat. Lekko beczkowaty, zwężający się wraz z wysokością i stojący na króciutkiej nóżce. Gdyby nie to, że jest zdecydowanie wyższy – mógłby zostać pomylony przez amatora z kieliszkiem do wina czerwonego. Nadaje się do piw belgijskich, stoutów i krieków.

Snifter

Snifter swoim wyglądem przypomina starszego i większego brata kieliszka do brandy. Stojący na podstawce kieliszek rozszerza się na samej górze, po to, by ułatwić degustatorowi proces cieszenia się zapachem piwa. Śmiało nalewaj do nich piwa górnej fermentacji, których aromat niosący się w powietrzu aż o to prosi.

Pokal

Elegancki kielich na nóżce. Zrobiony z cienkiego szkła – przeznaczony jest do piw o lekkim smaku i świeżym aromacie. Jedno z najpopularniejszych naczyń.

Szklanki do whisky

Chyba nie ma drugiego tak popularnego alkoholu na całym świecie. Jest istotnym elementem kultury – piją ją ważni politycy, biznesmeni; uwielbiali kowboje, gangsterzy, a nawet mnisi. Śmiało przyznaję – z trudem przychodzi mi znalezienie scenariusza, w którym whisky się nie odnajdzie. Można ją pić w drinkach na imprezie, ale również rozkoszować się nią samemu, w akompaniamencie dymu cygarowego, w trakcie deszczowego wieczoru.

Potrafi być produkowana z pszenicy, kukurydzy, żyta, czy jęczmienia. Najbardziej znane pochodzą ze Szkocji, Irlandii, Ameryki, Kanady i Japonii. Niektóre mają aromat dymny (zdarza się nawet aromat dymu wędzarniczego), inne aromat palonego węgla – na kwestie smakowe wpływa również to, w jakiej beczce jest składowana. Odmiennie smakować będzie ta, którą przelano do baryłki uprzednio wykorzystywanej do przechowywania sherry; w inny sposób ta, która przesiąknie czystym drewnem dębowym. To właśnie ta różnorodność sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć butelkę trunku dopasowaną idealnie do siebie.

Jak ją pić i w czym? Po pierwsze, whisky należy nalewać do 1/4 wysokości szklanki. Po drugie, jeżeli chcesz napić się jej czystej i schłodzonej – nie przesadzaj z ilością lodu, który dodasz. Nadmiar spowoduje rozcieńczenie alkoholu i zaburzy percepcję. Jeżeli chciałbyś spróbować pić ją w sposób poprawny, polecam ci kupno kamieni do drinków wykonanych z granitu. Nie zmieniają zapachu i smaku napoju i są przy tym łatwe w konserwacji.

Old fashioned

Najpopularniejsze i najklasyczniejsze szkło do whisky. Prosta szklanka, o dużym i szerokim dnie. Mogą być okrągłe, mogą przypominać sześcian, znajdziesz nawet takie, które wyglądają jak graniastosłup. To, co łączy wszystkie to właśnie grube, charakterystyczne dno. Nadadzą się do każdego rodzaju tego trunku.

Highball

Wygląda jak zwykła szklanka, w której podaje się napoje bezalkoholowe, ale podobnie jak old fashioned – wyróżnia się potężnych rozmiarów dnem. Grubość szkła? Raczej cieńsza niż grubsza. Nadaje się do drinków na bazie whisky.

Snifter

Kielich na nóżce lub bez (w zależności od tego, jaką wersję wybierzesz), zwężający się mocno ku górze. Wygląda podobnie jak snifter do piwa, ale jest mniejszy – tak samo, jak w tamtym przypadku – przeznaczony jest do cieszenia się bukietem zapachowym najbardziej aromatycznych trunków.

Kieliszki do wódki

Czy wódka może smakować? Oczywiście, że tak – pod warunkiem że będziesz miał do czynienia z wysokojakościową i zostanie ona odpowiednio podana. Chociaż głównie kojarzy się z szalonymi imprezami i spuszczaniem psów ze smyczy – spożywać można ją z klasą, chociaż nie każda będzie się do tego nadawać. Rozróżniamy wódki zwykłe, wyborowe, luksusowe, a najlepsze to premium oraz superpremium – te ostatnie przechodzą proces wielokrotnej destylacji i filtracji, co skutkuje bardzo łagodnym smakiem wyrobu.

W innych kieliszkach powinieneś pić wódki czyste, a inne przeznaczone są do wódek smakowych.

Kieliszki z nóżką

Kieliszki na wysokiej nóżce przeznaczone są dla wódki gatunkowej, czyli takiej z dodatkiem np. cukru, owoców i zbóż. Takie szkło idealnie podkreśla, że ma się do czynienia z produktem wyjątkowym i niebanalnym.

Kieliszki bez nóżki

Walcowaty, o grubym dnie – w takich kieliszkach podaje się wódkę czystą. Wyróżnia się jeszcze szoty – są one odrobinę węższe i do nich wlać można prawie wszystko.

15 / 100

Dodaj komentarz