budowanie masy mięśniowej

Rzeźbienie własnej sylwetki to długi i żmudny proces, który wymaga ogromnego samozaparcia i cierpliwości. Jeśli jednak będziemy przestrzegać diety i dbać o to, by nie skrzywdzić swojego organizmu, efekty będą warte trudu i dadzą dużo satysfakcji.

Budowanie masy mięśniowej – o czym należy pamiętać

Organizm człowieka potrzebuje codziennie odpowiedniej dawki wszystkich niezbędnych mu składników mineralnych i odżywczych. Jeśli jakiegoś zabraknie odbije się to niekorzystnie na zdrowiu oraz wyglądzie jednostki. Trzeba więc poświęcić sporo uwagi, aby odpowiednio zbilansować swoją dietę. Najlepsze efekty dają takie jadłospisy, które nie są zbyt drastyczne dla metabolizmu, za to mają działanie długoterminowe. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o specjalnej diecie na masę, przeczytaj ten artykuł.

Kontrolowanie nawodnienia organizmu

Mięśnie podczas pracy zużywają ogromne ilości wody. Pocenie się to proces, który pomaga obniżyć temperaturę do takiej, w której reakcje chemiczne w naszym organizmie przebiegają najlepiej. Mimo, że jest to bardzo oczywista porada, większość ludzi wciąż pije zbyt małe ilości płynów. Należy o tym pamiętać nie tylko w czasie treningu, ale także w ciągu dnia, gdy włókna mięśniowe się regenerują.

Białko i zdrowe tłuszcze jako fundament

Nie samą wodą jednak człowiek żyje. Dość oczywistą rzeczą, jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej należy zwracać uwagę na ilość białka w naszej diecie. Nie tylko dostarcza ono budulca dla mięśni, ale także jest bardzo sycące dla organizmu, pomimo niskiej kaloryczności. Najpopularniejsze produkty spożywcze zawierające dużo białka to kurczak i tuńczyk. Można z nich stworzyć nie tylko solidne danie, ale są również, dobre jeśli nie wiemy co jeść po treningu, jako wartościowe przekąski.

Jednym z najczęściej ograniczanych składników żywnościowych są tłuszcze. Jest to niebezpieczne, ponieważ w procesach metabolizmu pełnią one bardzo ważną rolę. Nie tylko są same w sobie ważnym elementem odżywczym, bez którego ciało nie potrafi funkcjonować, ale pomaga też przyswajać witaminy z grupy ADEK. Budowanie masy mięśniowej bez udziału zdrowych tłuszczy jest wręcz niemożliwe, co jest bardzo dobrą wiadomością dla osób, które obawiały się wyrzeczeń.

Najważniejszy jest posiłek po treningu

Po treningu koniecznie trzeba uzupełnić poziom mikroelementów, zwłaszcza magnezu i potasu, które są nie tylko wydalane wraz z potem, ale też zużywane podczas pracy mięśni. Duże ich ilości znajdziemy w warzywach, takich jak szpinak, brokuły czy pomidory. Spożywanie ich niesie za sobą dodatkowe korzyści. Układ pokarmowy dzięki warzywom oczyszcza się z zalegających w nim tłuszczy, co poprawia jego pracę i zapobiega nowotworom. Rośliny są też wolniej trawione w żołądku, dzięki czemu na długo zapewniają uczucie sytości.

Częstym wyborem po treningu na masę jest szybka, sklepowa przekąska. A to błąd. Niezależnie od tego, jak bardzo zachwalany jest produkt przez producenta, zawsze należy zwracać uwagę na skład tego, co kupujemy. W zdecydowanej większości przypadków trafiamy na przekąskę pełną chemicznych ulepszaczy, które rujnują wysiłki na siłowni.