Pierogi z różnymi nadzieniami – moje ulubione przepisy

Spis treści

przepisy na pierogi

Pierogi nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u dziadków. Wtedy na stołach często królowały ich ruskie warianty, a w sezonie także takie wypełnione po brzegi owocami. Tych smaków nic nigdy nie zastąpi, bo nigdzie nie ma już takich dań, jakie wychodziły spod rąk babci. Jednak wraz z odkrywaniem nowych kuchni i eksperymentów we własnym domu zgromadziłem kilka moich ulubionych, nieoczywistych przepisów na pierogi. Zapraszam!

Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną

Te pierogi powstały kiedyś w mojej kuchni, ponieważ miałem za mało ziemniaków, żeby wykonać typowy ruski farsz. Ciasta wyszło zbyt dużo, więc trzeba było kombinować, jak zwiększyć ilość nadzienia. Kasza gryczana wydała się dobrym pomysłem, a na pewno lepszym niż stojący tuż obok niej ryż.

W moich przepisach nie znajdziesz dokładnych proporcji, bo wszystko w kuchni powstaje na oko i samodzielnie musisz określić, jak dużo pierogów chcesz zrobić. Aby przygotować te z kaszą, przydadzą Ci się:

  • ugotowane ziemniaki;
  • twaróg półtłusty;
  • cebula;
  • olej;
  • kasza gryczana;
  • sól;
  • pieprz.

Obierz ziemniaki i pokrój je w mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą bardzo miękkie. W drugim naczyniu przygotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Proporcje ziemniaków i kaszy powinny wynosić 1:1. Cebulkę pokrój w małą kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż osiągnie delikatnie brązowy kolor.

Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem, dodaj kaszę, twaróg i cebulę, i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gładką masę wykładaj na ciasto do pierogów i gotuj tak samo, jak ruskie, czyli aż do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię wody. Polecam serwować je ze świeżym koperkiem i kwaśną śmietaną.

Pierogi z kaszanką

Kolejna opcja jest dla fanów mięsa, a w szczególności podrobów. Kaszanka z grilla to istny majstersztyk, więc wyobraź sobie, co będzie, gdy zamkniesz ją w pierogowym cieście. Uwielbiam ten przepis! Aby go zrealizować, przygotuj:

  • cebulę;
  • kaszankę;
  • olej;
  • sól;
  • pieprz.

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj pokrojoną drobno kaszankę i wszystko razem smaż przez około 10 min. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowane nadzienie nakładaj na kółka z ciasta, zalep pierogi i ugotuj.

Polecam podawać tę wersję z podsmażoną cebulką. Świetnie smakują także posypane suszonymi płatkami chili. Uwielbiam te pierogi na drugi dzień, kiedy można je odgrzać do chrupkości na patelni. Taka wersja wygrywa nawet z kaszanką z grilla.

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

To kolejna propozycja dla mięsożerców. Pierogi z boczkiem w środku to istne niebo w gębie. Kluczowe są odpowiednie podsmażenie i wybór swojego ulubionego mięsa. Najłatwiej przyrządzić to danie ze zwykłym boczkiem, bo produkt można kupić w każdym sklepie. Jeśli masz jednak możliwość zakupu guanciale, to również bardzo polecam.

Do przepisu potrzebne Ci będą:

  • cebula;
  • ziemniaki;
  • surowy boczek w kawałku;
  • sól;
  • pieprz.

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Mocno rozgrzej patelnię i wrzuć na nią mięso. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i podsmażaj wszystko razem na złoty kolor. Później ziemniaki zgnieć tłuczkiem na gładką masę.

W dużej misce połącz ziemniaki z zawartością patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli używasz guanciale, to sól raczej nie będzie potrzebna – to bardzo słone mięso. Proporcje w tym przepisie dopasuj do swoich preferencji. Moim zdaniem im więcej boczku, tym smaczniej. Te pierogi najlepiej jeść ze śmietaną, ale także z podsmażonymi kawałkami boczku.

Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami

Ten rodzaj pierogów często można spotkać w restauracjach. Nadzienie świetnie pasuje również do naleśników, więc jeśli masz ochotę na coś bez lepienia, to polecam go użyć w tym daniu.

Aby przyrządzić pierogi ze szpinakiem i pieczarkami, musisz kupić:

  • szpinak mrożony;
  • czosnek;
  • pieczarki;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwę z oliwek;
  • tarty ser mozzarella (opcjonalnie).

Są dwie szkoły przyrządzania pieczarek – jedni je obierają, inni nie. Zrób tak, jak uważasz. Oczyszczone grzybki zetrzyj na tarce. Na rozgrzanej oliwie smaż przez kilka sekund przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego szpinak i podsmażaj, aż się rozpuści. Następnie dorzuć pieczarki, dopraw pieprzem i solą, i czekaj, aż wszystko stanie się jednolitą masą, a woda całkowicie odparuje.

Przy lepieniu pierogów uważaj, żeby nie było w nich zbyt dużo wody. Farsz możesz dla pewności jeszcze lekko odciskać przed nałożeniem go na ciasto. Do środka polecam dodać niewielką ilość tartej mozzarelli. Wystarczy odrobina, aby osiągnąć fajny efekt ciągnięcia podczas jedzenia. Te pierogi najlepiej smakują prosto wyjęte z garnka. Jak wszystkie inne, uwielbiam jeść je ze śmietaną.

Pierogi z jagodami i mascarpone

Po obiedzie wypada zjeść deser, więc pierogi w słodkiej wersji zostawiłem na koniec. Klasyka z samymi jagodami jest genialna, ale koniecznie spróbuj wersji wzbogaconej serkiem. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • jagód;
  • mascarpone;
  • cukru lub zamiennika (ksylitolu, erytrytolu).

Jagody dokładnie oczyść i pozwól im wyschnąć na ręczniku papierowym. Wymieszaj je w misce z mascarpone, aż masa zrobi się fioletowa. Dodaj słodzidło według własnego uznania. Nakładaj po łyżeczce nadzienia do każdego pieroga, a następnie ugotuj je i odcedź na ścierce. Fenomenalnie łączą się ze śmietaną z cukrem wanilinowym. Proporcje serka i jagód powinny wynosić 1:1, ale znakomicie smakują również takie z przewagą owoców.

Choć robienie pierogów bywa nieco czasochłonne, to zdecydowanie warto do nich przysiąść, bo smak wszystko wynagradza. Moje propozycje są bardzo proste w przygotowaniu i mam nadzieję, że z nich skorzystasz. To zdecydowanie najlepsze nadzienia, jakich spróbujesz. Smacznego!

8 / 100

SZUKAJ W SERWISIE

Szukaj

najnowsze wpisy