jak pic absynt

Mówisz absynt, myślisz wódka smakowa. Pamiętaj jednak o tym, że ma ona tyle procentów, że absolutnie nie nadaje się traktowania jej jak standardowe kolorowe napoje wyskokowe. Chcesz wiedzieć, jak pić absynt zgodnie ze sztuką? Już tłumaczę.

Krótka historia absyntu

Koniec XIX wieku we Francji był okresem w którym spożywanie absyntu było niezwykle popularne wśród mieszkańców dużych miast. Sięgali po niego zwłaszcza zamożni obywatele, myśliciele i artyści . Wtedy też przyjęła się jego alternatywna nazwa związana zarówno z barwą, jak i sposobem działania. W literaturze dość często używano więc określenia „zielona wróżka”, która dawała solidnego inspirującego kopa ówczesnym twórcom sztuki.

Absynt – co to jest?

Absynt to napój alkoholowy, który trudno pomylić z czymkolwiek innym ze względu na intensywną zieloną barwę oraz charakterystyczny gorzki smak. Wytwarza się go między innymi z liści oraz kwiatów piołunu i anyżu. Musisz wiedzieć, że jego nazwa pochodzi z języka łacińskiego, gdzie Absinthium tłumaczy się jako „niezdatny do picia”. Współcześnie stosuje się ją do określenia głównego składnika, a więc ziela piołunu.

Czy picie absyntu jest legalne?

Można na to odpowiedzieć krótko – tak. Dotyczy to większości krajów na świecie, w tym całej Unii Europejskiej. Kwestie związane z delegalizacją tego trunku na przełomie lat wynikały z powodu pojawiających się i niezbadanych do końca halucynacji, które mogły występować po nadmiernym jego spożyciu. Okazało się, że dotyczy to jednak absyntu, który w swoim składzie posiada nadmierne stężenie tujonu. Z tego też powodu wiele państw wprowadziło pewne regulacje, które ograniczają ilość tej substancji w tym napoju. Jeszcze dalej poszły Stany Zjednoczone, gdzie jego spożycie jest co prawda dozwolone, ale nie może on zawierać w sobie nawet śladowych ilości tujonu.

Jak pić absynt? Zasady spożywania

1. Najszybszym sposobem jest picie absyntu w formie nierozcieńczonej w zwyczajnym kieliszku. Maksymalna dawka to około 30 ml. Jest to jednak spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób niedoświadczonych. Dlatego najlepiej na początek zdecydować się na drink z absyntem.

2. Klasyczny francuski sposób picia polega na wlaniu jednej uncji absyntu do kieliszka, a więc 30 ml. Następnie połóż na szklanym naczyniu perforowaną łyżeczkę, czyli taką z niewielkimi otworami, a na kładziemy kostkę cukru. Będzie to służyć do zrównoważenia gorzkiego smaku piołunu. Powoli wlewaj zimną wody obserwując jak rozpuszcza się cukier. Absynt w takiej formie należy pić powoli, delektując się smakiem.

3. Rytuał ognia to kolejny sposób, który warto wypróbować. Na kieliszku połóż perforowaną, srebrną łyżeczkę oraz kostkę cukru i nalewaj do niej powoli około 50 ml absyntu. Następnie podpal cukier i gdy ten zacznie gasnąć to przelej przez niego tyle samo mililitrów wody. Ogień nie wpływa na smak absyntu, bardziej chodzi o ciekawy efekt wizualny.

4. Rytuał powietrza to metoda, która wymaga srebrnej łyżki bez dziurek. W takim przypadku podgrzewa się w niej cukier oraz wodę do momentu w którym nastąpi wytworzenie syropu. Taką substancję następnie wlewa się do szklanki i dodaje tyle absyntu ile użyło się wody. Dość często w tej metodzie podpala się także już gotowy drink i po chwili zdmuchuje się płomień, a następnie od razu wypija.

5. Rytuał wody stosuje się w szklance do której wlewa się około 30 ml absyntu. Do tego celu używa się niewielkiej łyżeczki oraz kostki cukru, przelewając przez nią wodę aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Woda w takim przypadku musi być niemalże mrożona. Zwykle stosuje się jej trzykrotną ilość do objętości absyntu.

6. Absynt pija się bardzo często w połączeniu z innymi napojami. Alkohol ma charakterystyczny gorzkawy smak, który bardzo często rozcieńcza się na przykład za pomocą zwykłej coli lub soku pomarańczowego albo ananasa. Proporcje zastosowane przy tworzeniu takich kombinacji zależą już od własnych preferencji.

6. Sposób rosyjski polega na stworzeniu syropu cukrowego osobno, ochłodzeniu go, a następnie wlaniu do szklanki w której znajduje się absynt.

7. Metoda klubowa picia absyntu podobna jest do rytuału ognia, z tą różnicą, że podpala się sam absynt, a kostkę cukru wkłada się do kieliszka z płomieniem.

8. Szwajcarski rytuał picia tego trunku polega na jego zmieszaniu tylko i wyłącznie z zimną wodą. Bez żadnych dodatków zmieniających smak. Taki sposób picia wynika z tego, że szwajcarskie wersje absyntu były w głównej mierze dosładzane już w trakcie produkcji.

9. Efektowny rytuał na Johnego Deepa to pomysł, który został pokazany w filmie „Z piekła rodem”. Na łyżeczkę połóż kostkę cukru i przelej przez nią niewielką ilość absyntu, tak aby jedynie ją lekko zamoczyć. Reszta trunku powinna przelać się do szklanki. Na koniec podpal cukier i wrzuć go do absyntu. Powinien buchnąć płomień, który po chwili zalejesz wodą w proporcji trzykrotnie większej co użyta ilość absyntu.

10. Rozpowszechnionym sposobem picia absyntu, zwłaszcza za granicą jest tworzenie kolorowych drinków. Połączenie z różnorakimi słodkimi likierami w szybki sposób neutralizuje gorzki jego posmak. Przykłady takich pomysłów przedstawię w osobnym akapicie.

Jak pić absynt żeby mieć halucynacje?

Musiałbyś pić absynt w ogromnej ilości, a i tak bardzo wątpliwe, abyś mógł dostać jakichkolwiek halucynacji. Udowodniono, że za ten efekt odpowiada piołun, a dokładniej tujon. Jest to organiczny związek chemiczny, który występuje w olejku eterycznym z tej rośliny. Ze względu na to, że współcześnie w absyncie znajdują się śladowe ilości tego specyfiku, uzyskanie efektu halucynacji jest praktycznie niemożliwe. No chyba, że masz jakieś predyspozycje genetyczne do tego, że po każdym alkoholu dostajesz dziwnych omamów. Nie ma jednak co popadać w takie skrajności.

Przykładowe drinki z absyntem

1. Perfect lady

Bostoński shaker napełnij kostkami lodu. Dodaj 10 ml absyntu, 15 ml soku z cytryny, 30 ml ginu oraz 15 ml likieru brzozowego. Wszystko to wstrząśnij, a następnie przelej do kieliszka do koktajlów.

2. Sazerac

Ten drink przyrządza się w szklanicy barmańskiej, którą wypełnia się lodem. Dodaj do niej kolejno 60 ml koniaku, 10 ml syropu cukrowego, 3 krople absyntu oraz 2 krople gorzkiego Peychauda. Zmieszaj i przelej do szklanki z której spożywa się whisky. Udekoruj skórką od cytryny.

3. Absynt z sokiem cytrynowym

Wlej do szklanki 30 ml soku cytrynowego. Następnie dodaj jedną łyżeczkę lub kostkę cukru i poczekaj aż zacznie się rozpuszczać. Na to powoli wlewaj około 50 ml absyntu i dodaj około 100 ml wody. Pij powoli.

Przepis na domowy absynt – jak go zrobić?

Przy tworzeniu absyntu domowymi sposobami musisz zarówno wyposażyć się w odpowiednie składniki, jak i odpowiedni sprzęt. Jeśli chodzi o to pierwsze to nie ulega wątpliwości, że głównym składnikiem absyntu jest piołun. Aby uzyskać pożądany smak potrzebujesz także kopru włoskiego, anyżu, kolendry, mięty, melisy, hyzopu i kłącza tataraku oraz zestawu kilku przypraw, które istotnie wpłyną na jego konsystencję i zapach. Prosty przepis na absynt nie wymaga specjalnej ilości tych składników, a dobiera się je według podobnej ilości piołunu, którego w tym przypadku stosuje się około 30 gram.

Jeśli chodzi o sprzęt to potrzebujesz zwyczajny słoik i sitko w którym są drobne oczka. Możesz ewentualnie sięgnąć po gazę lub woreczki, których używa się do zaparzania herbaty.

Na początek powinieneś wszystkie suche przyprawy podpiec nieco na patelni, do momentu w którym poczujesz, że wydziela się z nich charakterystyczny zapach. Musi się tam znaleźć przede wszystkim kolendra, koper włoski i biedrzeniec. Następnie przerzuć przysmażone przyprawy do słoika wraz z liśćmi piołunu i pozostałymi przyprawami według uznania. Możesz to zrobić bezpośrednio lub przesypać do woreczków do herbaty i przełożyć do szklanego naczynia. W kolejnym kroju zalej wszystko spirytusem i odstaw na kilka dni. Po tym czasie przecedź przez sitko i dolej do powstałej mieszkanki około 1 litra wody. Na koniec dodaj syrop cukrowy.

19 / 100

Dodaj komentarz